May 20, 2019


Fatale slangenbeten beperken met app


May 20, 2019

Snakebite Initiative Suriname en Telesur hebben afgelopen vrijdag in Courtyard by Marriott de nieuwe applicatie Snakebite Suriname in gebruik genomen. Deze app heeft als doel om fatale slangenbeten tot een minimum te beperken. Op de app kunnen mensen terecht voor informatie hoe te handelen bij een slangenbeet. Dit om zoveel als mogelijk te voorkomen dat er onnodig kostbare tijd verloren gaat. Op de app staat informatie en foto’s van de verschillende soorten slangen die in Suriname voorkomen. Snakebite Initiative Suriname is een groep van mensen uit de medische wereld. De organisatie wil door middel van de app, het aantal mensen dat door een slang gebeten wordt in ons land, registreren. De mensen die de data toesturen blijven anoniem. De data zullen gebruikt worden voor onderzoek. Op jaarbasis worden er ongeveer 160 gevallen van een slangenbeet geregistreerd in Suriname. Volgens Snakebite Initiative Suriname is er ook nog een groep die zich niet registreert en elders hulp zoekt. Voor medici is de app ook een handboek voor gevallen waarmee zij niet bekend zijn. Door de informatie die mensen delen op de app, kunnen ook zij lering treffen. Het streven van de organisatie is om op de app ook de mogelijkheid te plaatsen dat mensen kunnen nagaan waar het dichtstbijzijnde locatie is waar zij terecht kunnen bij een slangenbeet. Snakebite Initiative Suriname wil op dit gebied ook samenwerken met de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Medische Zending (MZ). Telesur heeft de kosten voor de ontwikkeling van deze app op zich genomen. Dit past binnen de e-Suriname-visie van het bedrijf, die de ontwikkeling van nieuwe apps stimuleert die gebruikt kunnen worden op het nieuwe glasvezelnetwerk.