‘Ambtenaren en sociaal zwakkeren maken geen productie’

Winston Ramautarsing, ontwikkelingseconoom tevens voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gaf gisteren tijdens de Kenniskringavond aan, dat de regering moet beseffen, dat niet de ambtenaren productie maken, maar de private sector. “Het ambtenarenapparaat wordt als sociaal vangnet gebruikt.” Volgens de econoom kan ons land alleen nog vooruit komen door een verbrede en verhoogde productie van goederen en diensten. Dit zei Ramautarsing naar aanleiding van de uitspraken van vicepresident Ashwin Adhien, dat het ambtenarenapparaat gegroeid is naar 83.000 ambtenaren en de pakketten die sociaal zwakkeren ontvangen. “Hij denkt dat deze mensen op hem gaan stemmen, want zij ontvangen elke maand iets van hem. Maar het is niets om trots op te zijn, want de productie wordt niet gemaakt door ambtenaren of de sociaal zwakkeren, maar door de private sector. En die is juist verwaarloosd en als stiefkinderen behandeld, omdat wij toen multinationals hadden, dus ontwikkelingshulp. De groei van de lokale private sector en werkgelegenheid stond niet centraal bij de particulieren’’, zei Ramautarsing.
Niet alleen de huidige regering, maar alle politieke partijen voeren dit beleid volgens hem om het ambtenarenapparaat zoet te houden. “Ze hoeven niet hard te werken in de zon, maar krijgen een wachterswerk en daarmee zijn de mensen tevreden. Mensen denken: waarom in de zon werken als ik heel gemakkelijk geld kan verdienen. Dit vernietigt de hele integriteit van de samenleving”, aldus Ramautarsing.
Het thema was: ‘Onze euro-dollar problematiek; VES visie’. Ramautarsing gaf een beeld van de financiële crisis in ons land. Dat er na de verkiezingen van 2020 een nieuwe crisis komt, is reeds voorspeld. “De essentie van de crisis 2015 en later is, dat er een beetje is gestabiliseerd, maar er is geen structurele verandering van de economische basis. De econoom voorspelt dat de oude film van 2014-2015-2016, waarbij de huidige regering beloofde dat wij uit de crisis zouden komen, opnieuw afgedraaid zal worden. “Bij een tekort van minimaal SRD 3 miljard, zullen er om de koers redelijk stabiel te houden, de deviezenreserves van USD 580 worden opgemaakt en nog een deel wordt geleend. De regering zal steeds vooruit schuiven tot na de verkiezingen.”
Swami Girdharie, ontwikkelingseconoom en VES-bestuurslid, sprak over de geldinzendingen van de euro-dollar en het voorstel dat de VES hiervoor deed. Dit voorstel is reeds bekend bij de Centrale Bank van Suriname en de bankiersvereniging. De VES gaf aan geen structurele oplossing te hebben voor de geldzendingen, maar voorziet wel in een behoefte aan cash US-dollars op zeer korte termijn. Sinds de inbeslagname van de euro 19.5 miljoen door de Nederlandse justitiële autoriteiten, kunnen er geen euro’s geëxporteerd worden. ‘’Als toeristen in plaats van euro’s, dollars meenemen naar ons land, dan kan dit de dollar schaarste helpen oplossen, gezien wij een enorme opstapeling hebben van euro’s die niet geëxporteerd kunnen worden’’, legde Girdharie uit. De lezing werd gehouden in het Lalla Rookh gebouw.

door Kimberley Fräser

More
articles