In verband met Dag der Verloskundigen, gaf de algemeen directeur van het ’s Lands Hospitaal, Dayansankar Mathoera aan, dat geld geen drempel is om toegang te krijgen tot zorg bij dit hospitaal. Elke hoogzwangere vrouw mag zich aanmelden en moet geholpen worden. Veel zwangere vrouwen hebben de afgelopen periode geklaagd, dat dit niet het geval is wanneer zij zich aanmelden bij de wacht. Volgens Mathoera gaat de directie hierover en hebben zwangere vrouwen recht op zorg. Hij zegt dat het ’s Lands Hospitaal daarom ook de meeste bevallingen telt. “Wij hebben slechts 30 vroedvrouwen, waarbij er gemiddeld 100 bevallingen per vroedvrouw gerekend kunnen worden.” Het thema van de Dag der Verloskundigen is dit jaar: Defenders of women rights.
Ook gaf Mathoera aan, dat het ziekenhuis een tekort heeft aan gynaecologen, maar het zal gauw versterkt worden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft hierbij zijn ondersteuning gegeven, waarbij 20 procent van de begroting bestemd is voor dit hospitaal. Mathoera zegt dit te waarderen.
”Geld komt ziekenhuizen niet gemakkelijk binnen. Wij worden uitgemaakt voor verkwistende bedrijven.”
Hij riep de vrouwen op om gebruik te maken van hun rechten. “U heeft ook een stem om de gemeenschap mee te delen dat de zorg die aan u verleend wordt, met waarde en respect is.
En dat de verantwoordelijke van de zorg ook de bekroning krijgt. Wij vergeten vaak de zuster of broeder te complimenteren”, aldus Mathoera. Hij zegt dat veel instituten het hospitaal omarmen en ondersteunen. Met het Groenhart Ziekenhuis uit Neder-land is er een samenwerking. ‘’De zorg in het ‘s Lands wordt dus ook onder de loep genomen, om te zien hoe wij naar Surinaamse maatstaven de beste zorg leveren, met name de specialisten en verloskundigen.’’
Vrouwen hebben recht op pijnloze bevalling
Anesthesioloog-intensivist P. Banwarie, gaf een presentatie over hoe vrouwen pijnloos kunnen bevallen. Vijftien jaar geleden is er een werkgroep opgericht voor de richtlijn ‘medicamenteuze pijnbestrijding’ en deze is in 2008 aangenomen door verschillende verenigingen van ziekenhuizen. Een van de bekende is de epidurale pijnstilling, waarbij de vrouw een injectie krijgt in haar rug. Banwarie gaf aan dat er met verschillende verzekeringsmaatschappijen is gesproken voor enige samenwerking over deze pijnstilling, maar veel maatschappijen zijn van mening dat vrouwen al jarenlang zonder pijnstilling zijn bevallen, een nieuw techniek is volgens hen dus niet noodzakelijk. Het hospitaal ziet het belang hiervan wel. In het buitenland, met name in de Verenigde Staten, is pijnbestrijding standaard. “Hier vragen wij de vrouwen of zij zo een pijnstilling moeten, maar in het buitenland wordt de zwangere gevraagd of zij het niet wil. En indien zij dat niet krijgt, kan zo een ziekenhuis voor het gerecht gesleept worden.”
Verpleegkundig directeur zuster Suze Holband, benadrukte hoe belangrijk het is, dat deze zorg respectvol aangeboden wordt. De zwangere vrouw heeft recht op respectvolle kraamzorg, bevalling en nazorg. Echter is het ook belangrijk, dat de vrouwen zich bewust zijn van bepaalde handelingen, waarbij 90 procent van het verloskundige werk uit interactie met de patiënt bestaat en 10 procent slechts uit handelingen die de vrouw moet uitvoeren voor een succesvolle bevalling. “Het is dus belangrijk dat het vertrouwen er is en dat de vrouw daarvoor open staat”, aldus Holband.
door Kimberley Fräser