‘Vliegtuig zoveelste bewijs van onmacht voor aanpak drugsmaffia’

Het Braziliaanse vliegtuig Cessna dat dinsdagmiddag 30 april is neergestort in Brokopondo, is volgens VHP-parlementariër Krishna Mathoera, lid van de vaste commissie van het ministerie van Justitie en Politie en oud-politiecommissaris, het zoveelste bewijs dat de drugsmaffia vrij spel heeft in ons land.
Het vliegtuig, de piloot die vermoedelijk uit het toestel is gesleurd, de duidelijke bandensporen, de kenmerken van het vliegtuig en de locatie die snel bereikbaar is, duiden volgens Mathoera op een goed georganiseerde internationale drugsbende. Korpschef Roberto Prade heeft inmiddels gezegd dat het vliegtuig een lading drugs zou hebben afgeleverd, maar meer informatie is niet gegeven.
In de afgelopen periode zijn er grote hoeveelheden drugs binnen en buiten Suriname (afkomstig uit Suriname) onderschept. In februari 2018 werd een drugsduikboot in beslag genomen. Op 13 maart vorig jaar werd er een vliegtuig met aan boord 388 kilo drugs onderschept in Saramacca. Mathoera merkt op dat bijna elke keer wanneer er drugs onderschept worden, er buitenlanders bij betrokken blijken te zijn. Bij de duikboot zijn Colombianen betrokken en bij het vliegtuig dat is neergestort, Brazi- lianen. De internationale georganiseerde misdaad krijgt steeds meer macht, terwijl de regering bijna machteloos toekijkt.
Volgens haar verzuimt de regering om Suriname te beschermen tegen maffiapraktijken en georganiseerde criminaliteit met een internationaal karakter. Zij geeft aan dat de korpschef, Roberto Prade, wel beseft dat het om georganiseerde misdaad gaat, maar concrete maatregelen blijven uit. “De samenleving ziet niets van maatregelen en acties”, zegt zij. Mathoera vertelt dat de regering beloofd had om de speciale politie- unit belast met onder andere counter terrorisme, drugscriminaliteit en intelligence, weer aan te vullen, maar tot op heden is dat niet gebeurd.
Politiemensen waren teruggetrokken uit deze unit. De samenleving heeft er niets van gemerkt. Door inspanningen van het team van deze unit, slaagde het Korps Politie Suriname (KPS) erin de duikboot en het drugsvliegtuig te onderscheppen.
Mathoera zegt dat het beschermen van het territoir van ons land, geen prioriteit is voor de regering Bouterse. Dit komt volgens haar duidelijk tot uiting in de begroting. Zij haalt aan dat in 2010 US-dollar 20 miljoen werd uitgetrokken voor het ministerie van Justitie en Politie, maar onder deze regering is dat teruggebracht naar ongeveer 1 miljoen US-dollar. Ook zijn investeringen uitgebleven. “De regering is niet alleen corruptie faciliterend, maar ook drugs en georganiseerde criminaliteit faciliterend”, aldus Mathoera. Zij vreest dat ons land zijn zelfbeschikkingsrecht zal verliezen als de regering doorgaat met deze houding. Zij waarschuwt voor de internationale criminelen en geopolitieke machten die meer zeggenschap zullen krijgen. Zij noemt als voorbeeld de kwestie van de Chinese hektrawlers. Mathoera is blij dat er nu eindelijk is opgetreden, maar vraagt zich af waarom nu pas en niet eerder. Zij benadrukt dat ons land steeds meer te maken krijgt met de drugsmaffia, met alle negatieve gevolgen van dien. Dat de euro 19.5 miljoen is aangehouden door de Nederlandse autoriteiten bevreemdt haar ook niet, omdat er met argusogen wordt gekeken naar ons land door de vele drugsgevallen. Mathoera betreurt het dat alle Surinamers het slachtoffer hiervan worden en elke euro en US-dollar moeten verantwoorden. “Dit komt alleen door het falende beleid van de regering”, zegt zij. De oud-politiecommissaris verwacht niet dat er verandering in het beleid zal komen. “In 2020 zal het volk het beleid van deze regering moeten afwijzen en kiezen voor sterke instituten en leiders die ons land zullen vrijwaarden van al deze problemen”, aldus Mathoera.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles