Seksueel molest nog in taboesfeer

In het Olympic House werd afgelopen dinsdag door de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) en het Suriname Olympic Committee (SOC), een discussieavond georganiseerd, met als thema: Seksueel molest in de sport. Doel van deze avond was volgens Kirtie Algoe, panel- en SOC-lid, om seksueel molest dat in Suriname nog wordt gezien als taboe, de wereld uit te helpen.
De overige panelleden waren Eric Aikman, trainer van de Surinaamse vrouwenvolleybalselectie, Marijke Satijo, oud-voetbalster en trainer bij de vrouwenvoetbalclub SRD, en Riyah Bhaitacharjc, lid van Stichting Projekta Suriname. Deze stichting zet zich in voor het bespreekbaar maken en tegengaan van seksueel en huiselijk geweld.
Volgens Algoe komt seksueel molest in de sport niet alleen in het buitenland voor. Ze gaf aan dat recent er een geval is geweest van een trainer die zich daaraan schuldig zou hebben gemaakt. Algoe is van mening dat sport, net als muziek een branche is.
“Het gaat om doorzettingsvermogen en inzet, die zullen bepalen als je het zal maken binnen de sport”, zegt Algoe. Zij gaf aan dat het bij sport vooral gaat om fysiek contact.
Dat is volgens Algoe genoeg reden waarom je je veilig zou moeten voelen in je sportomgeving. Er is, zo stelde zij, al sprake van molest wanneer de klager vindt dat de pleger te ver is gegaan. “Een handeling of een houding is genoeg om seksueel molest vorm te geven ”, geeft zij aan. Volgens haar duurt het lang voordat seksueel molest aan het licht komt, omdat het gebeurt binnen een bepaalde sfeer. Haar organisatie is begonnen met het plaatsen van banners op scholen en het houden van lezingen om verandering te brengen in de situatie.
Riyah gaf aan dat haar stichting veel doet om verandering te brengen als het gaat om molest binnen de sport, maar ook seksueel molest over het algemeen. Satijo die een dergelijke situatie van dichtbij heeft meegemaakt, gaf aan dat dat ze altijd tegen molest is geweest. Volgens haar was het hard om iemand die je kent aan te klagen, maar uiteindelijk is ze blij dat ze de stap genomen heeft. Aikman die ook gymleraar is, gaf aan dat hij wel vaker te maken heeft met deze problematiek. “Je moet voorzichtig zijn hoe je met kinderen omgaat”, zegt hij.

-door Yves Kloppenburg-

More
articles