‘Arbeidsongevallen en beroepsziekten nu veel verraderlijker’

“Arbeidsongevallen en beroepsziekten zijn vandaag veel ‘verraderlijker’ dan destijds, met name zenuwziekten, depressies, burn-out en –in de meeste tragische gevallen- zelfmoord, kunnen eveneens als arbeidsongeval erkend worden”, aldus Victor Jones, directeur van de Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS), vandaag in het SIVIS Edukatief Centrum. Beroepsziekten zijn volgens Jones moeilijker in kaart te brengen.
Jones zegt dat er dagelijks een steeds grotere druk wordt gelegd op werknemers, waarbij steeds meer flexibiliteit en beroepsvaardigheden worden vereist van de werknemer, wat volgens hem kan leiden tot gezondheidsproblemen. Volgens Jones is daarom gekozen voor het thema: Suriname op weg naar een veilig werkklimaat. Jones zei dit vanmorgen naar aanleiding van de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de viering van de Internationale Dag voor Veiligheid en Gezondheid op 28 april aanstaande, die in het leven is geroepen door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). In dit verband heeft de stichting een paneldiscussie gehouden met als thema: De verplichtingen van de werkgevers en werknemers in de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet.
Volgens Jones is het streven van de ILO om een ieder een veilige en gezonde werkplek te bieden. De bedoeling van deze dag is om nadruk te leggen op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten, alsook het bewustzijn van veiligheid en gezondheid op het werk te verhogen.
De Arbowet is in aantocht. De vakbondsmensen die het gebeuren bijwoonden, kwamen meer te weten over deze wet die de Veiligheidswet van 1947 moet vervangen. “Wat deze dag bijzonder maakt, is het feit dat Sivis zich klaarmaakt om de eerste bouwstenen aan te dragen voor de komende 50 jaar. We staan nu op het punt Sivis te transformeren van het bestaande scholingsinstituut naar een academie”, aldus Jones.
De ILO geeft in haar rapport ILO/Safetywork 2010 aan, dat arbeid meer slachtoffers maakt dan oorlogen, waarbij 6000 doden per dag als gevolg van een arbeidsongeval of beroepsziekte. Elk jaar vinden 270 miljoen arbeidsongevallen plaats, waarvan 350.000 een dodelijke afloop hebben.
De inleider Glenn Piroe heeft namens het ministerie van Arbeid, een presentatie verzorgd over de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet, waarna de discussies hebben plaatsgevonden.

door Kimberley Fräser

More
articles