Newmont fuseert met Goldcorp ‘Hoeveelheid goud neemt af in de wereld’

Sinds gisteren is Newmont Suriname onderdeel geworden van het grootste goudbedrijf in de wereld. Sinds 18 april zijn Newmont Mining Corporation (USA) en Goldcorp Incorporated (Ca-nada) gefuseerd tot één onderneming. Hierdoor verandert de naam in New-mont Goldcorp. Newmont heeft voor een bedrag van US-dollar 14 miljard Goldcorp overgenomen. ‘’Het bedrijf is hierdoor groter geworden en hoewel Newmont en Goldcorp weliswaar op dezelfde manier werken, zal het nog minimaal vijftien maanden duren voordat bepaalde zaken rond zijn’’, deelt Albert Ramdin, Senior Director Ex-ternal Relations van Newmont Surina-me mee.
De fusie brengt ook veranderingen met zich mee, want eind van het jaar zal de Chief Executive Officer (CEO), Gary Goldberg, worden vervangen door de huidige Chief Operating Officer (COO), Tom Palmer. De naam Newmont Suriname wordt niet onmiddellijk gewijzigd vanwege een juridisch perspectief. Voor de werknemers van New-mont Suriname ontstaat er meer zekerheid voor de toekomst, want het be-drijf wordt nu groter. Dat betekent dat werk gegarandeerd is voor 1300 werknemers en 500 contracters in Suriname. Indien werknemers aspiraties hebben, zullen er genoeg doorgroeimogelijkheden worden gecreëerd om een baan te vinden binnen het bedrijf. “De hoeveelheid goud dat er is in de wereld, begint langzamerhand af te nemen. Dit soort fusies zorgt er ook voor dat men agressiever op zoek gaat naar goud. Newmont Suriname produceert onder normale omstandigheden ge-middeld 500.000 ounces goud per jaar. De staat krijgt hieruit gemiddeld US-dollar 45 miljoen aan Newmont Suriname via royalty’s. Door de fusie van Newmont Goldcorp is de mogelijkheid groter dat de goudproducties toenemen en wanneer dat gebeurt, zullen ook de royalty’s die aan de staat worden overgedragen, toenemen”, aldus Ramdin.
Newmont streeft naar de positie van marktleider en wil daarmee ook de reputatie van beste maatschappij op zijn naam. Newmont wil niet alleen het grootste bedrijf, maar ook het beste zijn. De toekomstperspectieven voor Newmont Goldcorp zien er voor de komende tien jaar goed uit. New-mont Goldcorp gaat per jaar minimaal 6 tot 7 miljoen ounces aan goud produceren. ‘’Hierd-oor is Newmont het grootste bedrijf per aandeel, maar ook qua productie”, zegt Ramdin. Het fusieproces is binnen vier maanden afgerond met een equity swap van ruim US-dollar 10 miljard. Newmont Goldcorp is thans de eigenaar van zestien actieve mijnen in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Australië. Er zijn nieuwe projecten gaande in Canada, Chili, Colom-bia, Frans-Guyana en Haïti.

door Gladys Findlay

More
articles