De Centrale Bank van Suriname (CBvS), de Hakrinbank, Finabank en De Surinaamsche Bank (DSB), hebben in samenspraak met hun advocaten, besloten om de kwestie van de geldzending van euro 19.5 miljoen die door de Nederlandse justitiële autoriteiten aangehouden is, voor de Nederlandse rechtbank te beslechten. Dit deelde Aldo Verbruggen van het advocatenkantoor Jones Day, vandaag tijdens een persconferentie van de CBvS mee. Er zal voor juni een bezwaarschrift worden ingediend bij de rechter om de rechtmatigheid van de aanhouding te toetsen. De persconferentie werd gehouden door de Centrale Bank met het advocatenteam en de Surinaamse Bankiersvereniging. Verbruggen die ook gewezen officier van justitie is, zei dat hij niet begrijpt op basis waarvan het geld in beslag is genomen.
Hij gaf aan dat de stap naar de rechter nu pas komt, omdat het maanden heeft geduurd, voordat het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland informatie heeft vrijgegeven. Er is nu pas voldoende oor voor de argumenten van de banken, die zeggen dat de aanhouding van de geldzending een negatieve impact heeft op de Surinaamse economie. “Ik kan oprecht ook niet uitleggen waarom het OM het geld in beslag heeft genomen”, zei de advocaat. Hij legde uit dat het OM en de douanedienst in Nederland, indicatoren hebben vastgelegd op basis waarvan geldzendingen verdacht zijn. Hij benadrukte dat de geldzending die is aangehouden, niet voldoet aan deze indicatoren. Verbruggen verwacht dat de rechter de aanhouding onrechtmatig zal toetsen.
Volgens Eblein Frangie, voorzitter van de Bankiersvereniging en Robert van Trikt, governor van de CBvS, lijdt onze economie onder deze inbeslagname. Of er een schadevergoeding wordt gevorderd op Nederland, moet nog besloten worden.
Sinds de aanhouding van het geld hebben er geen geldzendingen plaatsgevonden. Hierdoor is er een tekort ontstaan aan US-dollars en een overschot aan euro’s.
Frangie gaf aan dat hij de frustratie van cliënten begrijpt over de limiet die gesteld is voor contante opnames van US-dollars en de beperkte opkoop van euro’s. Het benadrukte dat het absoluut niet de bedoeling is van de commerciële banken om cliënten schuw te behandelen. De banken zullen elk hun deel in de euro 19.5 miljoen niet als verlies opnemen in hun jaarverslag. Frangie gaf aan het volste vertrouwen te hebben dat het geld wordt vrijgegeven. Ver-bruggen gaf aan dat het OM geen verdachten heeft aangewezen in zijn dossier. Hij gaf aan dat het een eer te vinden en trots te zijn om namens e moederbank en de commerciële banken deze zaak aan te vechten en tegelijkertijd schaamt hij zich ook een beetje over de manier waarop het Nederlandse OM omgegaan is met deze zaak. Hij benadrukte dat er geen gegronde reden is om het geld nog aan te houden.
Verbruggen deelde mee dat de contante biljetten aan euro 19.5 miljoen, reeds zijn gegiraliseerd door de Nederlandse Bank.
door Johannes Damodar Patak