De Afobaka-stuwdam komt volgens planning in december in handen van de staat. Het is niet duidelijk hoever de voorbereidingen zijn voor de overname. Marc Waaldijk, lid van de presidentiële commissie belast met de onderhandelingen met Alcoa en ex-directeur van Staatsolie N.V., zegt tegenover De West, dat de bal momenteel op de helft van De Nationale Assemblee (DNA) ligt.
Waaldijk geeft aan dat de regering wacht op de goedkeuring van het parlement om de overname van de dam in december te doen. Het plan voor de overname en het natraject, zijn beide opgenomen in de overeenkomst. “Wij doen er alles aan om de behandeling van de overeenkomst te bespoedigen in het parlement”, zegt Waaldijk. Het parlement is bezig met het behandelen van de begroting voor 2019. Het ziet er niet naar uit dat de behandeling van de overeenkomst met betrekking tot Alcoa, op korte termijn op de agenda zal komen.
Asiskumar Gajadien, lid van de vaste commissie Alcoa, geeft aan dat de bestudering van de overeenkomst in een fase is waarbij het parlement na de belanghebbenden gehoord te hebben, nu klaar is voor een bijeenkomst met de regering en de presidentiële commissie om antwoord te geven op de vraagstukken die tijdens de hearings met de stakeholders naar voren zijn gekomen en de zaken die de commissie en de deskundigen bestudeerd hebben. Hierna is het parlement dan volgens hem zover om een openbare commissie vergadering te houden. Gajadien geeft aan dat zowel deskundigen van het parlement als van de VHP, zaken aan de orde hebben gesteld waarbij volgens hem getwijfeld kan worden aan de integriteit en de intentie van de presidentiële commissie en de regering. “Of er is sprake van een slechte intentie of de integriteit is in het geding”, aldus Gajadien.
Hij is van mening dat president Desiré Bouterse zich tot nu toe meer heeft opgesteld als advocaat van Alcoa dan als belangenbehartiger van de samenleving. Dit komt volgens hem duidelijk naar voren in de nieuwe overeenkomst. Gajadien haalt aan dat zoals de overeenkomst er nu uitziet, dat Alcoa gevrijwaard wordt van alle huidige en toekomstige claims.
Waaldijk geeft aan dat hij reeds drie jaar geleden opgemerkt heeft dat de regering bezig is met een scenario in deze kwestie. Volgens hem wacht de regering op een moment waarbij de overeenkomst met spoed behandeld zal moeten worden, vanwege tijdgebrek om deze dan goedgekeurd te krijgen. Hij benadrukt dat de coalitie, ondanks de kritiek die ze heeft op de nieuwe overeenkomst, toch genoodzaakt zal zijn om voor de overeenkomst te stemmen.
Het parlement heeft de nieuwe overeenkomst die 280 pagina’s telt, op 25 september van de regering ontvangen. Voor het parlement was het onmogelijk om de overeenkomst binnen twee maanden te behandelen. De commissie van rapporteurs is reeds gestart met het bestuderen van de overeenkomst. Hierbij zijn er verschillende mensen en organisaties gehoord. Ook zijn er deskundigen uit het buitenland gehaald om het parlement bij te staan.
door Johannes Damodar Patak