Oude kleine partijen scoren minder dan nieuwe

De oude kleine partijen DOE, PL en BEP, zullen bij de komende verkiezingen waarschijnlijk een zetel verliezen. Dat is het resultaat van de recent gehouden opiniepeiling door het NGO Instituut voor Kaderontwikkeling in Suriname (NIKOS). In het actualiteitenprogramma ABC Actueel, heeft Maarten Schalkwijk van Nikos, vandaag aangegeven, dat deze peiling gehouden is het laatste weekend van maart en het eerste weekend van april. Volgens de peiling halen DA’91, SPA, PALU elk heel weinig stemmen. BEP is goed voor 0,4 procent van de stemmen. PALU, SPA, KTPI, DA’91 en APS elk 0,1 procent, HVB 0,2 procent, PRO 0,7 procent en STREI! 0,6 procent stemmen. De oudere kleine partijen scoren samen minder dan de nieuwe partijen. ”Als de kleine partijen meedoen aan de verkiezingen met het verbod op combinaties, zullen ze keihard moeten werken”, stelde Schalkwijk.Volgens de peiling haalt DOE 2,5 procent van de stemmen. Dit kan naarmate de verkiezingen dichter bij komen, oplopen naar 5 procent. Volgens Schalkwijk, die een van de medeoprichters is geweest van de partij, is de groei van deze partij belemmerd door de samenwerking met de NDP. Vanaf het begin was er volgens Schalkwijk aangegeven, dat de partij niet zou samenwerken zodra Bouterse in een proces is verwikkeld waarover er nog geen uitspraak is gedaan.
Aan de andere kant stelde Schalkwijk dat Carl Breeveld zich goed heeft laten horen in het parlement en dat daardoor die ene zetel er wel in zit. Desondanks ziet hij geen verdere groei naar meer zetels voor DOE.
De VHP is op dit moment het grootst in Paramaribo gevolgd door NPS en ABOP. “Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden in Paramaribo, dan wint de VHP en verliest de NDP.” De peiling is alleen in Paramaribo gehouden vanwege de hoge kosten voor het doen van een peiling. Uit de peiling blijkt dat NDP en VHP, nek-aan-nek zijn in de race, maar in vergelijking met de vorige verkiezingen, de NDP achteruit gaat. Volgens Schalkwijk denkt twee derde deel van de geënquêteerden, dat de verkiezingen gaan tussen de VHP en de NDP. “Het lijkt op een gepolariseerde verkiezing, welke betekent dat kleine partijen snel uitvallen”, zei Schalkwijk.
Als verklaring voor de groei van de VHP, zei Schalkwijk dat de VHP zich heeft omgevormd tot een nationale partij en daarom aanslaat. ABOP trekt meer creolen en Marrons aan, waarbij het percentage van het aantal Marrons in Paramaribo is toegenomen. BEP was bij de vorige verkiezingen al vrij zwak. Volgens Schalkwijk heeft deze partij dankzij V7 een zetel gehaald. Daarnaast is BEP er niet in geslaagd veel activiteiten te organiseren. Kleine partijen zouden volgens Schalkwijk samen moeten opgaan in elkaar. “Het heeft geen zin om vast te houden aan oude glorie. Men moet nu verstandig zijn”, aldus Schalkwijk.

door Priscilla Kia

More
articles