Onderzoek naar ’spookwoningen’ legt Surinaamse cokestroom bloot

DEN HAAG – Het onderzoek Abeka naar Haagse ’spookwoningen’ of criminele pakhuizen van het hoogste segment van de onderwereld, wordt groter en groter. De recherche houdt er rekening mee dat de aangetroffen ruim 6,5 miljoen euro grotendeels is verdiend met cocaïnesmokkel vanuit Suriname. Een fortuin aan contanten zoals bijna nooit eerder aangetroffen, vuurwapens afkomstig van een justitieel wapendepot en grote hoeveelheden drugs, sieraden en merkkleding. De invallen in statige appartementen in de Haagse wijk Ypenburg op 5 maart leverden de hoofdprijs op.

Enkele van de verdachten die op die dag bij grootscheepse invallen in peperdure appartementen in hoofdzakelijk Den Haag zijn opgepakt, zijn in de afgelopen week tijdens verhoren geconfronteerd met informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over cocaïnesmokkel.

Korpsleiding

In de TCI-informatie die centraal staat in het omvangrijke onderzoek, wordt beschreven dat een groep van vier mannen met een Surinaamse achtergrond maandelijks tonnen cocaïne naar Nederland zou smokkelen vanuit Suriname, via de haven van Antwerpen. Een ervan is Frankie B., die eveneens op 5 maart is opgepakt als bewoner van een spookwoning. Vaststaat, zo blijkt uit eigen onderzoek van De Telegraaf, dat een aanzienlijk deel van de verdachten uit het Abeka-onderzoek een Surinaamse achtergrond heeft. Naast Frankie B. en twee van de bewoners van de spookwoningen zijn dat hoofdverdachte Satishkoemar F. (43) en politieman Donovan A. (36) uit Rijswijk. Satishkoemar F. is directeur van vastgoedbedrijf SMS Facility Group uit Den Haag, dat door justitie wordt beschouwd als de schakel tussen de huurders van de spookwoningen en de vastgoedonderneming die eigenaar is. Donovan A. is directiemedewerker Facility Management bij de Nationale Politie. Hij werkte op het hoofdbureau in Den Haag en adviseerde de korpsleiding. Opvallend is dat in november in de appartementen waar nu in maart opnieuw invallen werden gedaan, bij eveneens Surinaamse broers 300.000 euro was aangetroffen. Het Openbaar Ministerie Den Haag bevestigt dit. De advocaat van een van de broers, Anil S., Leon van Kleef, benadrukt dat zijn cliënt geen verdachte is in het huidige onderzoek naar de spookwoningen. OM en politie willen niets zeggen over Abeka omdat het onderzoek nog volop loopt. Elf verdachten zitten nog vast.

Gevoelig

Het dossier Abeka ligt erg gevoelig. Vorige week onthulde deze krant al dat de Rijksrecherche Donovan A., die nu vastzit op verdenking van witwassen, al langer in het vizier heeft op verdenking van het plegen van meerdere strafbare feiten. Die zijn, naar nu blijkt, het oneigenlijk gebruik van de politiesystemen en het doorspelen van deze vertrouwelijke informatie aan derden. A. had een bedrijf dat volgens politie en justitie gebruikt werd om de peperdure ’spookwoningen’ te verhuren aan personen die niet geregistreerd werden als huurder. Volgens politie en OM vanwege criminele motieven. In een van de woontorens bleek naast de criminele pakhuizen een safehouse van de overheid te zitten, dat bestemd is voor het onderbrengen van bedreigde getuigen. Het onderzoek in de actie tegen spookbewoning leverde in de Haagse wijk Ypenburg grote hoeveelheden contant geld, drugs, sieraden en merkkleding op.

Minister Grapperhaus van Justitie zei twee weken geleden zich hier grote zorgen over te maken en benadrukte dat onderzocht wordt of het een geïsoleerd geval betreft. Het onderzoek naar het lekken van informatie door Donovan A. is uitermate pikant en verklaart de torenhoge zorgen binnen de politie over deze man.

Zwaarste segment

Bewoners van de spookwoningen lijken te behoren tot het zwaarste segment van de georganiseerde misdaad. Dat iemand zo dicht bij de korpsleiding in dit onderzoek een rol speelde, heeft alle seinen op rood gezet. Dat A. ook verdacht wordt van het doorspelen van vertrouwelijke informatie maakt de gevoeligheid van het onderzoek nog groter.

Schuiladres politie naast spookwoning crimineel

De politieman is tijdens verhoor geconfronteerd met de vraag of hij de broers S., bij wie in november wapens en 300.000 euro zijn aangetroffen, kende. Dat geeft aan dat de politie onderzoek doet naar de banden tussen de broers en de politieman. Over de witwasverdenking zegt advocaat Anno Huisman van Donovan A.: „Donovan was tot ergens vorig jaar slechts een van de vennoten van het bedrijf dat volgens justitie bemiddelde bij de verhuur van de woningen. Hij wist niets van de activiteiten van de anderen en kwam er nauwelijks over de vloer. Ik herken me niet in de beschuldigingen van het OM.”

Gehoord

Huisman bevestigt dat zijn cliënt is gehoord door de Rijksrecherche voor het lekken. „Ik wil het proces echter niet via media gaan voeren en ga er dus niet gedetailleerd op in.”

Pakhuizen van de onderwereld

Een woordvoerder van de korpsleiding bevestigde afgelopen week het onderzoek van de Rijksrecherche, maar wilde toen en nu niets zeggen over het karakter van deze feiten. Als het strafrechtelijk onderzoek naar Donovan A. is afgerond, volgt een intern disciplinair onderzoek. Politie en justitie willen exact weten met wie A. binnen en buiten de politieorganisatie contact had, aan wie hij informatie verstrekt zou hebben en wat voor informatie hij in de systemen opvroeg.

(bron: De Telegraaf)

More
articles