‘DNA zal begroting wel goedkeuren’

Amzad Abdoel (NDP) heeft vandaag tijdens de begrotingsbehandeling gegarandeerd, dat De Nationale Assemblee (DNA) de begroting ondanks alle kritiek, wel zal goedkeuren, weliswaar met een aantal wijzigingen. Abdoel zei vandaag dat veel mensen zonder enige onderbouwing kritiek leveren op de begroting en alleen verwijzen naar het tekort van 1.6 miljard en de leningen van 7.1 miljard. Er zijn volgens hem tal van conclusies getrokken die vaak subjectief zijn en een politiek doel dienen.
“Frappant is dat niemand heeft onderzocht waarvoor de leningen zijn opgebracht op de begroting. Vraagt u ze als ze een uitleg kunnen geven waarvoor er geleend zal worden en ze hebben geen antwoord. Simpel omdat ze de begroting niet hebben gelezen, maar grappig genoeg zijn ze deskundig op het gebied van begrotingsanalyse”, sprak Abdoel in het parlement. Enkele conclusies waren dat de begroting niet voldoet en afgekeurd moet worden. Hierop zei Abdoel dat de begroting conform de grondwet is opgesteld.
Ook deelde hij mee dat in tegenstelling tot wat velen beweren, het Internationaal Monetair fonds (IMF) verbeteringen in 2017 en 2018 heeft gerapporteerd in vergelijking met 2015 en 2016.
Hierna garandeerde hij dat de begroting zal worden goedgekeurd door DNA, omdat het parlement een verantwoordelijkheid heeft.
2015 en 2016 waren volgens Abdoel de zwaarste jaren van de crisis. Maatregelen om hieruit te geraken, waren onder andere het beperken van de uitgaven, het verhogen van de inkomsten, de productie bevorderen en de sociale zekerheid beschermen. Abdoel zei dat ook het stabilisatie- en herstelprogramma werd ingediend. Ondanks de kritiek dat het programma ons land niet uit de crisis zou halen, is er volgens Abdoel toch een lichte economische groei te merken van 1,7 en 2 procent. Ook is een groei van 3 procent geprognotiseerd in 2019.
Volgens hem hebben zij die nooit wat goeds zien in de regering, niet hierop gerekend. Het is de regering gelukt met een combinatie van maatregelen de neergang om zetten in opleving. “Niemand kan de groei van 2017 en 2018 ontkennen, niemand kan ontkennen dat de werkloosheid is afgenomen, niemand kan ontkennen dat het tekort op lopende rekeningen is afgenomen, niemand kan ontkennen dat de monetaire reserve is toegenomen”, merkte Abdoel op. Dit alles geeft volgens hem aan dat Suriname uit het dal kruipt en in opwaartse richting gaat.
Deze economische groei moet verduurzaamd worden. De begroting moet richting geven aan de economie en moet een zijn die ondersteunend is naar de huidige trend van groei binnen de economie. Abdoel heeft kort hierna projecten van verschillende ministeries opgesomd waarvoor naar zijn zeggen niemand tegen kan zijn of tegen kan stemmen.

-door Priscilla Kia-

More
articles