Vereniging Medici bezorgd over gezondheidszorg

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in de gezondheidszorg die de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) in de afgelopen periode heeft geconstateerd, heeft zij in een verklaring haar ernstige bezorgdheid hierover geuit. Volgens de verklaring worden vanwege deze ontwikkelingen, de werkzaamheden van de zorgverleners bemoeilijkt, waardoor ook de kwaliteit van de zorg en de vrije arts keuze van de patiënten in het gedrang lijken te komen. De VMS vond het daarom van belang om zowel de overheid als de samenleving hierover in te lichten.
VHP-parlementariër Dew Sharman tevens lid van de VMS, zegt nog niet in te willen gaan op de verklaring. Hij gaf aan de zorgpunten wederom te zullen bespreken tijdens de begrotingsbehandeling, die aanstaande maandag aanvangt. Het betreft zaken die meerdere malen zijn aangekaart in het parlement, maar tot op heden is een serieuze aanpak uitgebleven.
De VMS stelt in haar verklaring onder andere dat er een groot tekort is aan medicamenten, medische verbruiksartikelen en hulpmiddelen in de ziekenhuizen. Hierdoor worden vele operaties beperkt; ook stelt het Staatsziekenfonds (SZF) sinds enige tijd absurde regels en eisen die contraproductief en ontmoedigend werken; SZF-medewerkers krijgen een particuliere garantiebrief indien zij naar een arts moeten, terwijl zij SZF verzekerd zijn; er wordt geïnvesteerd in de aankoop van het Zorghotel, terwijl ons land genoeg ziekenhuisbeddencapaciteit heeft in de ziekenhuizen.
Er blijkt nu een overschot te zijn aan ziekenhuisbedden waardoor ook de kosten hoger worden. Volgens de VMS zouden de problemen (gebrek aan medicamenten en operatiemateriaal) in de bestaande ziekenhuizen prioriteit moeten genieten.
In haar verklaring haalt de VMS ook aan dat het ministerie van Volksgezondheid en het SZF bezig zijn om Cubaanse en Venezolaanse artsen/specialisten naar ons land te halen. De VMS stelt dat op die manier er geen plaats is voor onze eigen Surinaamse artsen, bovendien voldoen deze zorgverleners volgens de VMS niet aan de maatstaven die worden gehanteerd en erkend om in Suriname de vereiste kwaliteit zorg te bieden als huisarts of medisch specialist. Volksgezondheid heeft samen met de PAHO een strategisch plan gelanceerd zonder de VMS en andere zorgdeskundigen hierover te consulteren.
De VMS zal zich desondanks blijven inzetten om de tot op heden opgebouwde kwalitatief goede zorg te behouden en uit te breiden door onder andere de opleiding van Surinaamse doctoren tot medisch specialist in gerenommeerde Nederlandse en Belgische klinieken, zoals in de afgelopen bijkans vijftig jaar heeft plaatsgevonden, in stand te houden.

More
articles