“Suriname zal de geschiedenis ingaan als medeschuldig voor de ellende en de doden die zijn gevallen in Venezuela”, zegt oud-diplomaat van Suriname, Angelic del Castilho. Zij geeft aan dat de regering zich in de kwestie Venezuela, verschuilt achter ‘’een misplaatste opvatting van non-intervention’’. Met deze houding zet de regering ons land volgens haar zowel nationaal als internationaal te schande. Del Castilho vraagt zich af of de regering niet door heeft wat voor humanitaire crisis in Venezuela heerst.
“Mensen gaan dood in de armen van dokters, omdat zij niet over medicamenten beschikken”, zegt Del Castilho. Het standpunt van de regering geeft volgens haar veel prijs over de regering, die volgens haar non-intervention als excuus gebruikt om Nicolás Maduro te ondersteunen. Zij geeft aan dat onze leiders zich misschien spiegelen aan Maduro. Suriname, Bolivia en Uruguay zijn de drie landen die Maduro nog steunen. Del Castilho zegt dat de regering hard op weg is om Suriname te isoleren. Zij merkt op dat ons land niet gevrijwaard zal zijn van embargo’s en sancties die getroffen zullen worden tegen landen die Maduro ondersteunen.
“Het volk van Suriname zal uiteindelijk er-onder lijden.” Volgens haar heerst er in de regio momenteel politieke instabiliteit doordat Rusland, China en Cuba, Maduro on-dersteunen. Zij vraagt zich af of Suriname zich ook wil scharen achter deze landen. “Als de regering denkt dat Surinaamse be-langen behartigd kunnen worden met deze landen, dan heeft zij het glad mis. Zeker als het gaat om Maduro”, aldus Del Castillho.
Zeven Zuid-Amerikaanse landen hebben afgelopen vrijdag een verklaring ondertekend om een nieuwe blok, Prosur, op te zetten dat de huidige Unasur moet vervangen. Het gaat voornamelijk om landen die Maduro niet erkennen als president van Venezuela. Unasur werd in 2008 opgericht met in de voorhoede de toenmalige Vene-zolaanse president, Hugo Chavez die toen het linkse populisme sterk propageert.
De afgelopen jaren zijn steeds meer centrumrechtse regeringen aan de macht ge-komen met als gevolg dat er verdeeldheid kwam binnen Unasur. Het initiatief voor Prosur komt van Chili en Colombia, nadat Unasur verzuimde actie te ondernemen tegen Venezuela.
Prosur gaat zich voornamelijk richten op een krachtige en duidelijke toewijding aan de democratie, vrijheid en respect voor de rechten van de mens. Het is nog niet duidelijk als Suriname zal toetreden tot deze nieuwe blok. Del Castilho vindt het niet erg slim als de regering besluit niet toe te treden tot Prosur. Dat Unasur geen stand zou houden, had de gewezen diplomaat al voorspeld. Unasur was gestoeld op de ideologie van wijlen Chavez, die van een non-intervention policy uitging.
Zij haalt aan dat het in Unasur zo was, dat landen geen sancties werden opgelegd als zij de fout ingingen. Del Castilho zegt dat Prosur zijn bestaansrecht nog moet bewijzen. Indien Prosur wordt opgericht speciaal voor de kwestie Venezuela, is het nieuwe blok volgens haar te vergelijken met een doodgeboren baby.
Nadat de kwestie van Venezuela is opgelost, moet Prosur doorgaan met functioneren. Prosur dient zo zegt zij, te leren uit de fouten van Unasur. De gewezen diplomaat zegt dat er een duidelijke uiteenzetting moet komen waarbij er sancties worden opgenomen, wanneer landen in de fout gaan.
Ze vertelt dat een multilaterale samenwerking inhoudt dat landen een stuk van hun soevereiniteit inleveren om bepaalde doelen te bereiken. Zo dient er controle te zijn dat projecten en programma’s op landenniveau worden geïmplementeerd. Tot nog nu is Del Castilho positief gestemd over Pro-sur. Over de afwezigheid van supermachten als de Verenigde Staten (VS), zegt zij dat het op zich geen probleem is, omdat landen in zekere continenten toch besluiten willen nemen zonder medezeggenschap van de VS. Wel is het volgens haar verstandig om als blok een dialoogkanaal af te sluiten met supermachten.
door Johannes Damodar Patak