US-dollars zijn steeds moeilijker te krijgen. De lokale banken verkopen alleen bij hoge uitzondering een gelimiteerd bedrag aan US-dollars. Op de informele markt moet er boven de SRD 8 betaald worden voor 1 US-dollar. Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), zegt desgevraagd dat koersverhogingen niets nieuws zijn voor ons land.
Hij geeft aan dat wij met dit fenomeen voor het eerst te maken hebben gehad in de jaren ’80 toen Desiré Bouterse aan de macht was. Binda zegt dat burgers de SRD’s die zij verdienen of gespaard hebben, omzetten in vreemde valuta, omdat onze munteenheid met de dag in waarde afneemt. “Het vertrouwen in de SRD is onofficieel opgezegd door het volk”, zegt Binda.
Hij geeft aan dat al de protesten en onderhandelingen van vakbonden en werknemers voor niemendal waren. “Ze zijn weer gekomen waar ze gestart waren”, aldus Binda. Het zal volgens hem ook geen zin hebben om wederom te onderhandelen voor loonsverhogingen, omdat deze wederom zullen leiden tot inflatie. Binda geeft aan dat de regering enorme leningen afsluit, terwijl er niets tegenover staat. “We kennen deze dril vanaf de jaren ‘80. Er wordt niet gespaard, maar continu geleend en torenhoge schulden gemaakt zonder enige vorm van ontwikkeling” zegt de Akmos-voorzitter. Het verhogen van onze verdiencapaciteit in vreemd valuta en verhogen van de productie is volgens hem noodzakelijk.
Vandaag heeft de opening van de Global Money Week plaatsgevonden. Binda vindt het een kwalijke zaak dat de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, de kinderen heeft voorgehouden om te sparen. Hij noemt het een misdadige oproep van de minister om in deze tijd te gaan sparen. Volgens Binda heeft het geen zin om in SRD te sparen, omdat die steeds ontwaart. Het zal hem niet verbazen dat door de schaarste aan US-dollars, mensen alles wat waarde heeft, zoals goud, zullen wegsmokkelen. “We zitten muurvast in deze economie”, stelt de Akmos-voorzitter. Hij benadrukt dat rijk en arm inleveren, waarbij het bij de ene wat harder aankomt.
Beleid governor niet hoopgevend
Binda is niet onder de indruk van het beleid van de nieuwe governor, Robert van Trikt. Hij geeft aan dat de governor taal zou moeten spreken die hoopgevend is. “Ik twijfel aan zijn woorden.” Hij merkt op dat terwijl Van Trikt pretendeert dat alles goed gaat, de prijzen in de winkels stijgen. Binda vermoedt dat de regering en Van Trikt op basis van scores van ratingsbureaus zo positief praten. Echter hecht Binda geen waarde aan de ratingsbureaus, omdat hij niet weet door wie of waar ze worden voorzien van alle informatie. Hij vraagt zich af als het de minister van Financiën is die bekend staat om het verstrekken van verkeerde informatie en momenteel overhoop ligt met de directeur van het ABS, Iwan Sno en oud-governor van de Centrale Bank, Glenn Gersie.
door Johannes Damodar Patak