De vandaag gehouden verkiezingen voor een nieuwe Raad van Bestuur bij de Suri-naamse Orde van Advocaten (SOvA), hebben zich gekenmerkt door een drietal kort geding zaken. Bij de verkiezingen namen de groep geleid door Benito Pick en de groep Samantha Gadjradj het tegen elkaar op, echter niet voordat de rechter gisteren uitspraak had gedaan in de kort geding zaken die in een week tijd waren ingediend. Daarenboven kwam vanmorgen in Theater Unique ook nog dat Gadjradj mogelijk de Nederlandse nationaliteit bezit, wat reden voor de groep-Pick was om een protest in te dienen bij de verkiezingscommissie.
De voornaamste redenen die aan de kort geding zaken ten grondslag lagen, is de ontevredenheid onder de leden rondom de verkiezing van het dekenschap.
Door een groep advocaten geleid door Gerold Sewcharan werd onder meer gevraagd dat Harish Monorath zich niet voor een derde termijn kandidaat stelde, wat ook door de rechter werd gehonoreerd.
Monorath uitte zich teleurgesteld in zijn collega-advocaten. Hij opteerde voor een derde termijn als deken, maar volgens de regels zou een deken eenmaal herverkiesbaar zijn met een zittingstermijn van tweemaal drie jaar. Monorath is echter de mening toegedaan dat hij in zijn eerste zittingsperiode als deken heeft waargenomen toen voormalig deken, Stanley Marica, de leeftijd van 65 jaar had bereikt.
Kortgedingrechter Sandra Bradley wees de vordering tegen Monorath toe en Monorath werd dus uitgesloten voor een derde termijn als deken.
Het andere kort geding betrof een verzoek om de contributieplicht van de advocaten op te heffen, hetgeen door de rechter werd opgeschort. Dat opende de weg voor alle advocaten om vandaag hun stem te mogen uitbrengen. De rechter was van mening dat alle advocaten van rechtswege leden zijn van de SOvA. Daarnaast werden de leden nooit verplicht te betalen, dit was voor de rechter reden genoeg om de contributieplicht op te schorten. Monorath is van mening dat wie niet betaalt, geschorst kan worden en dus ook geen beroep mag doen op zijn stemrecht.
De groep-Pick verzocht de kortgedingrechter ook de kandidatuur van Gadjradj, echtgenote van Monorath, af te wijzen, omdat haar documenten niet in orde zouden zijn. Dit verzoek werd door de rechter afgewezen. Volgens Gadjradj zijn haar documenten wel in orde. Het is ook de eerste keer dat zij aan de verkiezingen deelnam. Gadjradj ontkende verder in het bezit te zijn van de Nederlandse nationaliteit en het protest werd ook niet behandeld.
Bij het ter perse gaan van deze editie was het resultaat van de verkiezingen, waarbij zo’n tweehonderd advocaten hun stem mochten uitbrengen, nog niet bekend.