‘Gersie bespreken is niet elegant’

De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, heeft afgelopen dinsdag zijn voorganger Glenn Gersie, verweten dat hij niet op het hoogste niveau overleg heeft gepleegd met de Nederlandse autoriteiten om de geconfisqueerde 19,5 miljoen euro vrij te krijgen. Gregory Rusland, NPS-parlementariër en lid van de vaste commissie van het ministerie van Financiën, zegt het niet elegant te vinden dat de governor van de Centrale Bank zijn voorganger op zo een manier bespreekt. Rusland geeft aan dat wij niet moeten vergeten dat president De-siré Bouterse deze case bij Gersie had weggehaald en de bevoegdheid om de zaak te onderzoeken, had gegeven aan de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Hij zegt dat Van Trikt niet zomaar conclusies kan trekken zonder hoor en wederhoor met Gersie te hebben gepleegd. “Je weet maar nooit als er achter de werkwijze van Gersie een bepaalde gedachte zit”, aldus Rusland. Van Trikt vertrekt volgende week met een delegatie naar Nederland om op het hoogste niveau overleg te plegen.
Afgelopen dinsdag heeft Van Trikt het beleid van de Bank gepresenteerd aan de samenleving.
Hij heeft benadrukt dat de minister van Financiën het beleid van de moederbank niet bepaalt, maar Rusland zegt een contradictie te hebben opgemerkt in de uitleg van Van Trikt.
Hij geeft aan dat de governor niet zomaar gesteld heeft dat er nauw contact is met de minister van Finan-ciën. Volgens hem heeft Van Trikt indirect gezegd dat er overleg zal zijn met het ministerie van Financiën om zaken binnen de moederbank te doen en dat hij zich niet per se zal houden aan de autonomie van de moederbank.
De Centrale Bank heeft 10 procent aan voorschotten conform artikel 21 van de Bankwet beschikbaar ge-steld aan de regering.
Hiervan heeft de regering reeds SRD 100 miljoen ge-trokken.
Rusland maakt zich ernstige zorgen hierover. Hij geeft aan dat monetaire financiering grote gevolgen zal hebben voor land en volk. Hij betreurt het dat de regering de overeenkomst met de moederbank betreffende de monetaire financiering, eenzijdig heeft opgezegd.
Van Trikt deelde mee dat hij conform wet en regel handelt en dat hij nimmer bo-ven de 10 procent zal gaan. Hij benadrukte dat hij slechts de Bankwet heeft nageleefd. Rusland denkt hier anders over. Hij geeft aan dat er een bepaalde regel kan zijn, maar dat ook belangrijk is dat er gekeken wordt binnen de context van het hele land. “Wij weten alleemaal dat wij niet door rood kunnen rijden, maar als het verkeerslicht op groen staat en er een grote graafmachine op de kruising staat, zal je toch niet op de graafmachine inrijden, alleen omdat het licht op groen staat”, zegt Rusland.
De governor garandeert dat er deviezen beschikbaar zijn voor de import van medicamenten en eerste levensbehoeften.
Rusland is van mening dat met deze maatregel de overige sectoren de deviezen buiten moeten zoeken. Dit zal volgens hem resulteren in twee koersen: één voor medicamenten en eerste levensbehoeften en een andere voor al het overige. Volgens Rusland kan dit leiden tot een stijging van de koers.

More
articles