Anand Biharie, voorzitter van de Stichting Centre for Public Affairs Suriname (CPAS), vindt het onbegrijpelijk dat as-sembleeleden, juristen en advocaten, erin de afgelopen periode blijk van hebben ge-geven niet altijd op de hoogte te zijn van het recht. Hij zei dat er onjuiste uitspraken zijn gedaan alsof de rechter onbevoegd zou zijn om te bepalen of een wet rechtswerking mag hebben of dat een wet onverbindend verklaard mag worden, terwijl dit staat aangegeven in artikel 80, lid 2. “De rechter is volledig bevoegd en parlementsleden, juristen en de deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, worden geacht de wetten en het recht te kennen”, aldus Biharie.
Het betreft uitspraken over het kort geding Wet Rij- en Voertuigenbelasting (RVB). Biharie zei dat Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA) en Hugo Essed, advocaat, beiden een misstap hebben gemaakt en blijk hebben gegeven van misvatting van het recht. Door misinformatie wordt de burger volgens Biharie verkeerd geïnformeerd waardoor hij geïntimideerd kan raken.
Advocaat Hugo Essed was het in eerste instantie eens met de RVB-protestactie, maar vindt het onjuist dat is overgegaan tot het indienen van bezwaarschriften, omdat er geen besluiten gevallen zijn.
Biharie legt dit nader uit: “Het besluit uitstel van betaling te verlenen: je commandeert de burger dat die een belastingplicht heeft, maar tegelijkertijd uitstel van betaling van twee maanden. Dat is een besluit vanuit de overheid. Het is onbegrijpelijk als Essed zegt dat er geen besluit is. Tegelijkertijd zet hij de burger op het verkeerde been of veroorzaakt dat de burger onzekerheid er-vaart. Een ander besluit betreft het sms-bericht dat via Telesur naar de samenleving verstuurd wordt. Dat is alweer een rechtshandeling tussen het overheidsorgaan en de burger, met andere woorden: een be-sluit in juridische zin. Overigens is het een zeer belangrijk besluit, want voordat de zaak bij de rechter is aangebracht, zijn er verzoekschriften ingediend bij de president welke zijn afgewezen.
Het afwijzen is ook een besluit van staatswege”, aldus Biharie.
Voor wat betreft de Wet Rij- en voertuigenbelasting, is er in Suriname nog nooit een dergelijke rechtszaak geweest, waarbij de burgers de rechtswerking van een wet willen laten opschorten ofwel onverbindend laten verklaren. “Als je naar de rechtsregels kijkt, dan begrijp je het nog niet. Daarom heeft dit dossier een economische dimensie naast een juridische dimensie. Ook heeft de advocaat van de staat laten blijken het niet te snappen.”
door Kimberley Fräser