Meer voorlichting vereist over omzetting erfpacht

Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft onlangs bekendgemaakt dat gronden met de titel erfpacht, niet meer verlengd zullen worden na hun expiratie. Deze gronden zullen weer in de boezem van de staat komen. Erfpachters worden in de gelegenheid gesteld om het recht van erfpacht om te zetten in grondhuur.
VHP-parlementariër Mahinder Jogi, zegt desgevraagd dat het ministerie geen nieuwe informatie heeft gedeeld met de gemeenschap, omdat deze zaken zijn opgenomen in de Landhervormingswet.
Het probleem is volgens hem dat er niet genoeg informatie wordt doorgespeeld naar de burgers. Jogi merkt op dat er twee groepen erfpachters zijn: een die het verzoek van omzetting naar grondhuur heeft gedaan en wacht op hun beschikking en een andere groep die niet weet welke wegen zij moet bewandelen.
Zo haalt de volksvertegenwoordiger aan dat het nog onduidelijkheid heerst rond het begrip ‘beterschap’: datgene wat de erfpachter op de grond plant of bouwt. De erfpachter heeft bij het beëindigen van zijn recht, het wegneemrecht van al zijn beplantingen en bebouwingen. Echter is de erfpachter verantwoordelijk voor de schade die de grond lijdt tijdens het wegnemen. Jogi vertelt dat er vaak genoeg hypotheken worden afgesloten op erfpachtgronden. Hij vraagt zich af voor wie de rekenschap van de hypotheek zal gelden, de overheid of de erfpachter.
De parlementariër merkt op dat er mensen zijn die jaren geleden een verzoek tot omzetting hebben gedeponeerd bij het ministerie van RGB, maar tot op heden hun beschikking niet hebben ontvangen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bewoners van de Wayamboweg die hun beschikking ontvangen door tussenkomst van een NDP’er. Hij merkt op dat de regering politiek probeert te scoren met het grondenvraagstuk in ons land. Hij benadrukt dat de regering ervoor moet zorgdragen dat verzoeken binnen een redelijke termijn worden afgehandeld en niet dat mensen jaren moeten wachten.
Het ministerie van RGB moet volgens Jogi tijdig beginnen met het verstrekken van informatie over de wegen die burgers moeten bewandelen. Hij geeft aan dat de nutsbedrijven een waarschuwing geven alvorens er wordt overgegaan tot het afsluiten van de water- of stroomtoevoer. “Precies zo moet het ministerie van RGB de erfpachter ruim voor hun titel vervalt, informeren hoe hij die kan omzetten in grondhuur”, zegt Jogi.

door Johannes Damodar Patak

More
articles