Rijstexport naar Venezuela gestagneerd

De afgelopen week werden de rijstboeren geconfronteerd met een stagnatie van de export van rijst naar Venezuela. Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), zegt desgevraagd dat de export van 30.000 metrieke ton witte rijst, daadwerkelijk ‘’on hold’’ is gezet.
De Verenigde Staten (VS) hebben via hun ambassade in Paramaribo, de regering verzocht geen zaken te doen met president Nicolás Maduro van Venezuela en diens regering. De oproep is vervat in een brief die ambassadeur Karen Williams onlangs naar minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd. Naar verluidt zorgt dit nu voor de stagnatie van de geplande rijstexport naar Caracas, Venezuela.
Volgens Bhikharie staat de export van rijst naar Venezuela momenteel op losse schroeven. Zijn organisatie had de regering erop gewezen wat de problemen kunnen zijn als zij samenwerken met Venezuela. Hij verwijst naar Guyana, dat al lang geen zaken meer doet met Venezuela. “Venezolanen betalen niet op tijd“, zegt de BSP-voorzitter. Volgens hem zal de aanhouding van de lading geen prijsverandering teweegbrengen op de internationale markt en indien de samenwerking wordt stopgezet, zal de rijst op de lokale markt verkocht worden.
President Maduro en zijn regering staan volgens Bhikharie bekend als wanbetalers, vandaar dat hij er geen voorstander van is om zaken met hen te doen. Venezuela heeft sinds kort twee presidenten, Maduro en Juan Guaidó. De BSP-voorzitter wil geen partij kiezen en hier verder geen uitspraken over doen.
Wat de opkoopprijs van rijst betreft, die ligt nu volgens Bhikharie rond de SRD 85. ‘’Dat is bijna niet te doen. De boeren gaan ook terug naar het oude systeem van handmatig zaaien, omdat het ongeveer SRD 5.000 kost om een vliegtuig hiervoor in te huren”, zegt de BSP-voorzitter.

More
articles