Vernielingen op Frans grondgebied

De Franse regering heeft door tussenkomst van haar ambassadeur hier ter stede, Antoine Joly, een verklaring uitgegeven waaruit duidelijk blijkt dat de vernielingen die vorige week door de leden van de Franse gendarmerie zijn aangebracht aan eigendommen van Surinamers, niet plaatsvonden binnen het Surinaamse territoir, maar op Frans grondgebied en wel in het departement Frans-Guyana.
In de verklaring laten de Fransen door middel van coördinaten en een kaart zien waar het incident zich heeft voorgedaan en dat er geen twijfel over bestaat over dat het plaatsvond in Frans-Guyana. De Surinaamse regering heeft nog geen reactie gegeven op de verklaring van de Franse ambassadeur, die als volgt luidt:
Door middel van een note verbale die op vrijdag 1 maart 2019 om 12.44 uur werd ontvangen, werden de Franse autoriteiten geïnformeerd dat zich op woensdag op 27 februari 2019 mogelijk een incident met de Franse strijdkrachten had voorgedaan in een Surinaams soevereiniteitsgebied. De Franse autoriteiten, die daarvoor noch via interne noch via externe bronnen wisten dat een dergelijk incident twee dagen eerder zou hebben plaatsgevonden, hebben op verzoek van de Surinaamse autoriteiten een onderzoek uitgevoerd. De GPS –gegevens die Frankrijk op vrijdag ontving en note verbale zijn gebruikt, blijken niet de plaats van de interventie te betreffen, maar de plaats waar de de gezamenlijke Frans-Surinaamse missie zich op donderdag bevond toen de Surinaamse autoriteiten het verzoek hebben ingediend, en betreft dus in geen geval de plaats van vernietiging op woensdag, 10 km stroomafwaarts, wat de verwarring waarschijnlijk verklaart.
Deze vernietiging vond plaats op het eiland Akoti Kampou, 10 km ten noorden van de GPS-coördinaten, een Frans grondgebied dat niet ter discussie staat in het kader van de lopende bespreking tussen Frankrijk en Suriname betreffende de grens, die wij binnen een redelijke termijn hopen af te ronden. De Franse autoriteiten hebben ingestemd met het vermijden van interventies in de gebieden die ter discussie staan, maar blijven natuurlijk de Franse wet op de Franse oevers toepassen om de illegale goudwinning te bestrijden en in het bijzonder het gebruik van kwik, het vergiftigen van de bevolking die aan beide zijden van de rivier leeft. De Franse autoriteiten begrijpen de opschudding die kan zijn ontstaan door de informatie dat er een incident heeft plaatsgevonden op Surinaams grondgebied. De Franse ambassade is blij dat zij alle elementen kan verstrekken waaruit blijkt de inbeslagnames en vernietigingen hebben plaatsgevonden op Frans gebied, in een gebied dat niet onderworpen is aan enige ondervraging of territorialiteit.

More
articles