Venezuela haalt 8 ton goud van centrale bank

Zeker 8 ton goud werd vorige week uit de kluizen van de centrale bank in Venezuela gehaald, in een laatste poging van president Nicolás Maduro om harde valuta bijeen te brengen te midden van aanscherping van de sancties. Dit bevestigden een lid van de oppositie en drie bronnen van de overheid tegenover het persagentschap Reuters.
Het goud werd volgens Legislator Angel Alvarado en de drie overheidsbronnen, vorige week tussen woensdag en vrijdag in overheidsvoertuigen geladen, toen er geen reguliere beveiligingsmedewerkers aanwezig waren bij de bank. “Ze zijn van plan het illegaal in het buitenland te verkopen”, zei Alvarado in een interview.
Alvarado en de overheidsbronnen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken, zeiden niet waar het goud naartoe ging. Ze zeiden dat de operatie plaatsvond terwijl Calixto Ortega, hoofd van de centrale bank, op reis was in het buitenland.
In 2018 werd 23 ton gewonnen goud per vliegtuig vanuit Venezuela naar Istanbul vervoerd, volgens bronnen en gegevens van de Turkse overheid.
De centrale bank kocht een deel van dit goud bij de goudmijnkampen in het zuiden van Venezuela en exporteerde het naar Turkije en andere landen om de aankoop van elementaire voedselvoorraden te financieren, waarbij volgens andere bronnen, een groot aantal tekorten ontstond.
Volgens de gegevens van de bank, werd in 2018 ongeveer 20 ton monetair goud uit de kluizen van de centrale bank gehaald, waardoor er 140 ton overbleef, het laagste niveau in 75 jaar.
De investeringsfirma van Abu Dhabi, Noor Capital, zei op 1 februari dat het 3 ton goud op 21 januari van de Venezolaanse centrale bank zou kopen en niet meer zou kopen totdat de situatie in Venezuela is gestabiliseerd. Noor Capital zei dat de aankoop in overeenstemming was met de ‘internationale normen en wetten’ vanaf die datum.
De regering van Maduro heeft geprobeerd ongeveer 31 ton goud onder te brengen in de kluizen van de Bank of England, gezien de toegenomen vrees over internationale sancties tegen Venezuela.
De Venezolaanse minister van buitenlandse zaken, Jorge Arreaza, zei woensdag tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Genève, dat de Bank of England de activa van de overheid had geblokkeerd. De regering van Maduro heeft haar toevlucht gezocht tot de verkoop van goud na een dalende olieproductie, de economische ineenstorting van het land en de toenemende sancties vanuit andere landen waardoor onder andere het land moeilijk toegang tot krediet krijgt.
De Verenigde Staten, die een poging steunen van oppositieleider Juan Guaido om Maduro te dwingen af te treden en nieuwe verkiezingen te houden, hebben bankiers en handelaren gewaarschuwd om niet in Venezolaans goud te handelen.

(Bron: Reuters)

More
articles