Houten grafpalen Jodensavanne worden geconserveerd

De Stichting Jodensavanne is afgelopen zaterdag in verband met de Black History Month, begonnen met de conservering van de houten grafpalen op de creoolse begraafplaats te Jodensavanne. Het project wordt samen met vrijwilligers uitgevoerd, waarbij zij meteen in de gelegenheid gesteld worden om te werken aan de conservering van het creoolse erfgoed.
Volgens Harold Sijlbing, voorzitter van de stichting, is heel lang gewacht met de conservering van de grafpalen. “Er moest eerst goed onderzoek gedaan worden, omdat de authenticiteit van de erfgoedplek zo min mogelijk aangetast moet worden”, zegt Sijlbing. Er is zowel bij de Unesco als bij andere deskundigen, advies ingewonnen over verschillende methodes om de grafpalen te conserveren. Een methode was om de grafpalen weg te halen en in een chemisch bad onder te dompelen. Een prijzige methode die overigens niet in Suriname mogelijk is.
Na lang brainstormen is eindelijk besloten iets te doen, omdat hoe langer er gewacht wordt, hoe meer de natuur de grafpalen aantast. Erik Botter van de afdeling Houttechnologie van het Centrum voor Landbouwkundig Onder-zoek in Suriname (CELOS), stelde een conserveringsstrategie en conserveringsmaatregelen voor, die de authenticiteit van de grafpalen niet zou aantasten en die de stichting zelf zou kunnen doen. De palen werden uit de grond gehaald, schoongemaakt en aan de onderzijde met teer ingesmeerd.
Dit moet ervoor zorgen dat vocht in de grond minder van invloed is op het hout. De palen zijn ook met insecticide bespoten tegen termieten en schimmels. Het hout is daarna verduurzaamd door het in te smeren met een speciale houtolie.
Volgens Sijlbing zal de stichting proberen om dit minstens drie keer per jaar te doen, zodat de palen op de juiste manier geconserveerd worden. Er moet vervolgens voor gezorgd worden dat er zo weinig mogelijk water op de palen terechtkomt. Speciaal hiervoor zijn speciale dakjes op de palen gemaakt. Ook zullen enkele bomen en struiken verwijderd worden, zodat de palen blootgesteld zijn aan het zonlicht en sneller kunnen drogen na een regenval. Naar zeggen van Sijbling zal het project nog enkele weken duren, omdat ook de grafstenen ontdaan zullen worden van mos en wied. Hierna zal een nieuwe inventarisatie van de begraafplaats plaatsvinden om de data van 1999 (toen de eerste vastlegging plaatsvond) te vergelijken.

door Priscilla Kia

More
articles