Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, heeft gisteren tijdens de installatie van zeven nieuwe rechters, de aansprakelijkheid van rechters besproken. Volgens hem is het belangrijk dat dit onderwerp ter discussie wordt gesteld. Hij gaf aan dat voorheen rechters zich strikt hielden aan wetsteksten, maar dat ontwikkelingen in de rechtsgang over de hele wereld laten zien dat rechters een wet op verschillende manieren kunnen interpreteren en in sommige gevallen zelfs kunnen aanvullen.
In Suriname wordt een rechter voor het leven benoemd. Met de nieuwe ontwikkelingen binnen de rechterlijke macht, ziet Monorath ook bepaalde risico’s. “Die aansprakelijkheid moet in Suriname verder worden ontwikkeld, want als advocaten, notarissen, artsen en ambtenaren wel aansprakelijk kunnen worden gesteld, zouden ook rechters aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden”, aldus monorath. De Surinaamse Orde van Advocaten is voorstander van het invoeren van een klachtencommissie die moet oordelen over het handelen van een rechter.
Monorath is verheugd met de installatie van zeven nieuwe rechters en dat zij zich ter beschikking hebben gesteld op rechtsprekend niveau, ondanks de druk, tijd en lage financiële schadeloosstelling die hiermee gepaard gaat. De financiële en rechtspositionele waardering van rechters, vervolgingsambtenaren en zelfs advocaten, is naar de mening van Monorath, benedenmaats. Hij hoopt dat de financiële verzelfstandiging van de rechterlijke macht hierin verandering zal brengen. Met de nieuwe rechters zullen achterstanden volgens Monorath met 20-30 procent worden ingelopen. Echter duren rechtszaken volgens hem nog veel te lang en wordt de redelijke termijn vaak overschrijden. “De achterstand van rechtszaken blijft een domper binnen onze rechtsbestel”, aldus Monorath.
-door Johannes Damodar Patak-