Bee in de bres voor Moestadja

Marinus Bee (ABOP) wil dat voorkomen wordt dat een respectabele minister als Soewarto Moestadja van Arbeid die tevens regeringscoördinator is, wederom voor schut wordt gezet in het parlement en de samenleving. Hij wil daarom dat voor specifieke gevallen waarop de regering antwoord moet geven, niet de coördinator van de regering, maar de vakministers, de president of de vicepresident, de vragen van het parlement beantwoorden. Gisteren tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee, stelde Bee dat de regering één en ondeelbaar is. Hij betreurde daarom het feit dat minister Moestadja met zijn antwoord over het ontslag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank, in een bepaalde positie is gemanoeuvreerd. Moestadja had namelijk namens financiënminister Gillmore Hoefdraad, aan het parlement meegedeeld dat geruchten als zou Gersie ontslagen worden, niet op waarheid berusten. Later werd de governor toch ontslagen.
Bee zegt tegenover de krant dat hij Moestadja al een paar jaar kent en dat ze zowel in de coalitie als in de oppositie, altijd een goede verstandhouding met elkaar hebben gehad. Hij wijst daarbij ook op het feit dat de minister iedereen met respect behandelt en dat hij door de oppositie en de coalitie wordt gerespecteerd. “De informatie van Hoefdraad aan de minister bleek achteraf verkeerd, waardoor Moestadja als verrader werd gezien. Gelukkig heeft Hoefdraad duidelijk gemaakt dat hij de in-formatie precies zo heeft doorgegeven aan Moestadja, anders was hij voor schut gezet”, stelt Bee. Hij geeft aan dat dit geval het moeilijk voor hem maakt om voortaan naar de coördinator van de regering te luisteren. Dit werd door Melvin Bouva (NDP) ‘verkeerd’ opgevat. Bouva vond onder andere dat het parlement een goede samenwerking heeft gehad met Moestadja en dat het voorval geen reden was om het vertrouwen in hem op te zeggen.
Bee zei daarop dat de coalitie altijd een defensieve houding aanhoudt ten opzichte van de regering en dat zij daarom soms niet luistert. “Zij zijn ingesteld om te verdedigen en brengen zichzelf schade toe’, zei Bee verwijzend naar de manier waarop een deel van de coalitie eerder minister Hoefdraad heeft verdedigd.

door Priscilla Kia

More
articles