Roue Verveer: Autoriteiten hebben cultuur altijd onderschat

“Ik heb het idee dat de autoriteiten in Suriname cultuur altijd hebben onderschat. Niet alleen deze regering, maar de opeenvolgende regeringen”, zegt cabaretier en stand-upper Roué Verveer in een interview met Radio 10. Hij is momenteel in Suriname voor een optreden bij het Save Thalia Benefietspektakel.

Cultuur is volgens Verveer een deel van de opvoeding. In Nederland leren de kinderen op school toneel maken. “Kunst en cultuur is heel belangrijk voor een gemeenschap. Wanneer er verkiezingen zijn, worden wel bandjes gebruikt bij het maken van propaganda om stemmen te trekken. Na afloop, dan worden de mensen in de branche niet ondersteund.” De Surinaams-Nederlandse Verveer vindt het belachelijk dat er nu een grote actie moeten worden genomen voor het repareren van een dak bij Theater Thalia. ‘If no wan man e yepi, dan doen we het zelf. Eigenlijk had het niet gehoeven, maar goed. Het is maar zo we gaan het doen met zijn allen.” Verveer behoort tot de top van de Nederlandse cabaretwereld.

Roué speelt sinds 2002 avondvullende theatervoorstellingen en wordt enorm geprezen om zijn enthousiaste speelstijl, scherpe grappen en slimme improvisaties. Hij maakt ook Surinaams gesproken comedyshows en hoort bij het comedycollectief Caribbean Combo. Zijn nieuwste tevens achtste theatershow heet ‘Heppie de Peppie’. Hiermee treedt hij momenteel op in Nederlandse theaters.

More
articles