Monetaire financiering is vreugde voor korte duur

Vandaag is het officieel de laatste werkdag van Glenn Gersie als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Met zijn aftreden wordt er hard gespeculeerd over een mogelijke monetaire financiering. Steven Debipersad, bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt desgevraagd dat monetaire financiering in een kleine samenleving als Suriname, slechts voor een korte periode voor blijdschap zorgt. Hij verwijst in dit kader naar de monetaire financiering voor de verkiezingen van 2015. Na de verkiezingen steeg de wisselkoers, devalueerde de SRD en zijn de prijzen van goederen en diensten de lucht ingegaan.
Gersie is geen voorstander van monetaire financiering. Volgens velen bestaat het vermoeden dat de regering iemand als governor zal benoemen die hieraan wel zal meewerken. De regering heeft drie instrumenten: monetaire reserve, monetaire financiering en indirecte monetaire financiering. Met een reserve van US-dollar 582 miljoen, zou de regering de koers een jaar lang stabiel kunnen houden, daarop aansluitend met monetaire financiering en het verlagen van de kasreserve van de banken, zodat er meer SRD uitgeleend kan worden. Na de verkiezingen van 2015 onderging onze munteenheid een zware devaluatie, de koers ging omhoog en er was sprake van een enorme inflatie.
Debipersad geeft aan dat hij niet zeker weet wat er zal gebeuren na het vertrek van Gersie. Dit hangt volgens hem af van de nieuwe governor die zal aantreden.
In de samenleving wordt er gespeculeerd over de wisselkoers. Debipersad geeft aan dat dit komt wanneer autoriteiten, in dezen de regering, die zekerheid, garantie en rust moeten bieden, falen. De econoom legt uit dat hierdoor mensen beginnen te speculeren met als gevolg dat de wisselkoers stijgt. Ook het verlies van vertrouwen heeft hieraan bijgedragen. Debipersad zegt dat er vanaf 23 januari gespeculeerd werd over het vervangen van Gersie, nadat Robert van Trikt en Siegmund Proeve werden toegevoegd aan de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank. De regering heeft toen in het parlement gesteld dat het slechts een gerucht is en dat zij niet van plan is de governor te vervangen. “Echter kwam na vier dagen het bericht dat Gersie aftreedt”, zegt Debipersad. Hij benadrukt dat er heel veel onduidelijkheid heerst rond deze kwestie.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles