Verdere geldontwaarding verwacht

Drs. Anand Biharie voorspelt dat de depreciatie in 2019-2020 tussen 20 – 90 procent zal liggen. ‘’Tijdens verkiezingstijd ontstaat er altijd depreciatie’’, aldus Bihari gisteren tijdens de discussieavond van de KennisKring. De titel van zijn presentatie was: Hoe verder met onze geldontwaarding, devaluatie en rechtsbescherming?. Deze voorspelling deed Biharie op basis van zijn inzichten die depreciatie veroorzaken. In 2016 was er zelfs een depreciatie van 85 procent ontstaan. Derhalve is de prognose van 20-90 procent de komende jaren volgens hem niet irreëel. Een belangrijke factor die dit kan aanjagen, is het feit dat de staat meer dan USD 330 miljoen nodig zal hebben voor haar jaarlijkse aflossingen en rente verplichtingen. Hij stelt verder dat wij een koersexplosie kunnen krijgen. in dat geval zal de SRD een waarde hebben tussen de 12 en 17 SRD per USD.
In verkiezingstijd 2010 en 2015 was er ook sprake van depreciatie van de valuta in de economie. De factoren die hierop invloed hebben gehad, zijn onzekerheid, de wisseling van de politieke macht, vluchtkapitaal, toename geldcirculatie in verband met populisme en de impact van de geldnood van de overheid. Door monetaire financiering wordt plotseling geld in de economie gestopt, wat depreciatie veroorzaakt in de markt.
Het is volgens Biharie opvallend dat de Centrale Bank al geen vijf jaar geen jaarrapporten heeft uitgebracht. De economische theorie sinds 1960 tot heden, heeft volgens hem aangegeven, dat men weinig rationeel handelt, en veel meer irrationeel. Biharie hecht daarom weinig waarde aan de cijfers die door het Algemeen Bureau voor de Statistiek in Suriname worden gepubliceerd.
Hij belichtte ook de grondstoffeneconomie. Hiervoor is nodig good governance, onafhankelijke CB, begrotingsbeleid conform economische conjunctuur en economische ontwikkeling.
Echter is er in Suriname vanaf 1975 sprake van bad governance, onderworpen CB, geen anticyclisch beleid, economische groei en marginale stabiliteit.
De grondwet en mensenrechtenverdragen stellen grenzen. In de wet is bepaald dat de regering en de assemblee die niet mogen overschrijden. Hij sprak over de wet waarbij de minister van Financiën niet bevoegd was om het obligoplafond te overschrijden. Dat was geldig tot 3 februari 2017. Hij vindt dat de oppositie weinig van zich heeft laten horen waardoor zowel de regering als de coalitie aan haar lot is overgelaten.
Als gekeken wordt naar de staatsschuld, dan concludeert hij dat de regering zich niet houdt aan de wettelijke bepalingen. Het Bureau voor de Staatsschuld laat substantiële hoge schulden zien, maar deze cijfers vertrouwt Biharie niet. In 2016 is de Wet op de Staatsschuld overtreden en dat was strafbaar. De schulden zijn in 2017 en 2018 veel hoger.

More
articles