Ir. Richard Kalloe voorspelt dat Suriname erin de toekomst nog veel slechter aan toe zal zijn dan Venezuela, omdat onze economische basis veel smaller is. ‘’Het klinkt cliché, maar wij gaan een enorme armoede tegemoet’’, zei Kalloe gisteravond tijdens de maandelijkse discussieavond van de KennisKring, waar hij sprak over de rol van de informele sector. “Wij moeten de krachten bundelen op basis van een minimumprogramma voor sanering en hervorming van de economie en van constitutionele hervormingen. Wij moeten overgaan naar een technocraten- zakenkabinet met brede politieke ondersteuning en brede basis. Wij leven van de marges van de handel in de cocaïne en de doorvoer daarvan. Als deze overstap niet vroegtijdig wordt gedaan, krijgen we de toekomst van Venezuela en dat is momenteel een land in ontbinding waar men alleen maar de begroting kan opmaken”, aldus Kalloe. Volgens hem zal geen enkele politieke partij Suriname kunnen redden. ‘’Ook niet de VHP’’, zei Kalloe. “Toen de VHP in de regering zat, hebben ze niets kunnen bewijzen. Ik geloof dus niet dat ze het in de toekomst kunnen.” Ook zei hij dat geen enkele politieke partij over voldoende kader beschikt om de exportproductie te verhogen. Venezuela beschikt over de grootste olierijkdommen ter wereld, maar toch is er een ongekende inflatie en armoede, dat komt volgens hem door het beleid en hetzelfde gebeurt reeds in ons land.
Sinds 2000 is voor wat betreft de exportconcentratie, de afhankelijkheid van een sector het hoogst bij Suriname van alle landen in het Caribisch gebied. Dat betekent volgens hem dat wij een land zijn met het hoogste risico voor wat betreft onze afhankelijkheid van deviezen.
De opbrengsten van de minerale sector ontwikkelingshulp vanaf het jaar 2000, is de import gestegen naar meer dan USD 3 miljard, terwijl deze in 1997 net een paar honderd miljoen betrof. Tussen 2010 en 2014/15 was het bedrag aan importen boven de USD 2,5 miljard. Onze legale verdiensten bestaan uit onder andere de mijnbouwsector, ander exporten en inkomensoverdrachten uit Europa. De gap tussen de importen en legale verdiensten is ruim USD 1,5 miljard. Kalloe zegt dat geen enkele regering in staat zal zijn om de gap te dichten. De overheid zal ook geen geld meer kunnen lenen. Hierop moeten wij voorbereid zijn. Volgens hem zal Staatsolie, Suriname ook niet kunnen redden, want deze maatschappij verdient niet zoals werd aangegeven. Kalloe stelt dat de overheid geen enkel besef heeft van de taken in een ontwikkelingsland, dus geen besef heeft hoe zij Suriname kan opbouwen, terwijl dat de voornaamste taak van de overheid is. Verder geeft hij aan dat als wisselkoers stabiel blijft en de exportproductie omhoog gaat, de koopkracht stijgt.
Voor deze actuele thema’s is gekozen omdat de begrotingsbehandeling op gang is, veel drugsvangsten ons achtervolgen als land en de verkiezingen voor de deur staan en mensen hopen dat de vooruitzichten na de verkiezingen beter zullen worden.
door Kimberley Fräser