Meningsverschillen over vervroegde verkiezingen

De Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) en de Surinaamse Moslim Associatie (SMA), delen niet dezelfde mening over het vervroegen van de verkiezingen in 2020. PL-voorzitter Paul Somohardjo heeft bekendgemaakt dat hij aan president Desiré Bouterse en het parlement, een brief zal schrijven met het verzoek om de verkiezingen niet in mei 2020, maar in maart 2020 te houden, omdat de islamitische vastenmaand Ramadan in 2020 in mei valt.
SIV vindt het niet echt een probleem dat de verkiezingen van 2020 in de periode van de Ramadan vallen, maar denkt wel dat het invloed kan hebben op de opkomst van islamitische kiezers. Robbert Bipat, voorzitter van SIV, zegt dat moslims tijdens het vasten na zonsopgang niet eten en drinken en pas na zonsondergang ontvasten. Hierdoor kan het volgens hem zijn dat moslims dan geen lange rijen zullen volgen om hun stem uit te brengen. “Als het gaat om de opkomst van de moslim kiezers, dan is de SIV er een voorstander van dat de verkiezingen of voor of na de Ramadan worden gehouden”, aldus Bipat.
Voor de SMA is het houden van de verkiezingen op 25 mei 2020 helemaal geen probleem. “Men moet de godsdienst niet misbruiken om hun dingen gedaan te krijgen”, zegt SMA-voorzitter Michel Soebhan. Hij vraagt zich af waarom er niet gevraagd is om de verkiezingen na de Ramadan te houden. Volgens hem zijn de argumenten van Somohardjo niet steekhoudend. “Naar mijn kennis en weten mag een moslim alles doen tijdens de vastenmaand behalve eten, drinken, liegen en intimiteit”, aldus Soebhan. Somohardjo stelt in een verklaring: ‘Tijdens Ramadan is het echter niet correct dat mensen in het kader van de verkiezingscampagnes op het podium zullen staan en anderen bespreken’. Soebhan benadrukt dat politici het goede voorbeeld dienen te geven, maar wat er in ons land gebeurt, is volgens hem niets anders dan geroddel. Soebhan geeft aan dat hij geen enkele politicus voortrekt, maar slechts een moslim is die rechtvaardig praat.

door Johannes Damodar Patak

More
articles