Onrust rond Venezuela zet olieprijs hoger

(ABM FN-Dow Jones) Olie is vrijdag opnieuw duurder geworden, in reactie op de toegenomen onrust rond het olierijke Venezuela. Ook donderdag zorgde de onrust rond Venezuela al voor een stijging van de olieprijs. Een maart-future voor een vat West Texas Intermediate olie sloot 1,1 procent, ofwel 0,56 dollar, hoger op 53,69 dollar. Op weekbasis werd olie 0,7 procent goedkoper.
De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido riep zichzelf woensdag uit tot interim-president en werd daarop door de VS erkend. President Nicolas Maduro verbrak in reactie hierop alle diplomatieke banden met de VS. Hij zei dat Amerikaanse diplomaten het land moeten verlaten.
De militaire top van Venezuela liet daarna weten zich nog steeds achter Maduro te scharen. “De militaire steun voor Maduro zal waarschijnlijk de machtsstrijd in zijn voordeel doen kantelen, ondanks de grote internationale steun voor Guiado”, zei analist Jasper Lawler van de London Capital Group.
“Door de opgelopen spanningen neemt de bezorgdheid toe dat de VS sancties tegen de oliesector van Venezuela gaat afkondigen. Daarmee wordt de taak van de OPEC bemoeilijkt om de mondiale olievoorraden in evenwicht te brengen”, zei Lawler. “Met de al bestaande sancties tegen Iran kan de prijs van olie nu snel gaan stijgen”, aldus Lawler.
Door: ABM Financial News.

More
articles