January 22, 2019


‘Narcoduikboot-zaak veel ernstiger


January 22, 2019

De zaak betreffende de narco-duikboot die vorig jaar in Saramacca is onderschept door de politie, blijkt volgens DOE-parlementariër Carl Breeveld, veel ernstiger te zijn. Rechter Ingrid Lachitjaran heeft gisteren twee politiemannen gehoord in deze strafzaak. Na verhoor was volgens de rechter duidelijk dat er een verband bestaat tussen de duikboot en de illegale landingsbaan die in de Tibiti Savanne werd ontdekt. De landingsbaan was 1 kilometer lang en 5 meter breed. Zodra illegale activiteiten gelinkt worden aan deze zaak, is het volgens Breeveld duidelijk, dat de politie en het Openbaar Ministerie serieuzer de zaak moeten onderzoeken. Dit is tot nog toe niet gedaan, zo merkt hij op dat er niet genoeg versterking plaatsvindt. Na de recente drugsvangst op de Jules Sedney haven, is er een persoon vermoord, terwijl een ander getracht heeft zelfmoord te plegen. Volgens Breeveld zit er veel meer achter de zaak en hij vermoedt dat er organisaties zijn die een rol hierbij spelen. Hij verwacht daarom dat de politie en het Openbaar Ministerie, een proactieve rol vervullen, zodat er gerichter gewerkt kan worden. In de narco-duikboot-zaak zijn: Efrain C., Jimenez P., Luis R., Alonso V., Sanchez P., Albida B., Margarita B. en Mirabal G. aangehouden. Het onderzoek wijst uit dat de duikboot in Saramacca is gebouwd. Een politieagent zei dat er veel geïnvesteerd is in de infrastructuur, die zou meerdere malen gebruikt worden. Ook zou erop de plek nog genoeg materiaal liggen waarvan nog een duikboot gebouwd zou kunnen worden. Een van de politiemannen gaf aan dat de duikboot gebruikt zou worden om cocaïne te transporteren. De duikboot was voorzien van grote brandstoftanks, waardoor die geschikt was voor transport. Het was geen pleziervaartuig, want er was geen slaapgelegenheid. Echter heeft geen van de verdachten heeft aangegeven, dat de duikboot voor drugstransport gebruikt zou worden.   door Kimberley Fräser