‘’Om onze wereldwijd steeds schaarser wordende zoetwaterbronnen te beschermen, moet er een aparte onafhankelijke autoriteit komen die volledige beslissingsrecht heeft over alle activiteiten die daar impact op hebben”, aldus de debatstelling van Max Huisden, vertegenwoordiger van de Stichting Waterforum Suriname tevens van de technologische faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Het debat was deel van de workshop Wildlife Welfare en werd georganiseerd door het Green Heritage Fund Suriname in het Lalla Rookh gebouw.
Indien er een dergelijke autoriteit zou worden ingesteld, zou er volgens Huisden erg zorgvuldig gekeken moeten worden naar de kwalificaties en hoe de invulling zal geschieden van personen die deel zijn van de autoriteit. Omdat water steeds schaarser wordt, is het belangrijk dat het zorgvuldig gebruikt wordt. In de wereld staat Suriname op de derde plaats voor wat betreft fresh water, echter nu de uitdaging om deze plaats te behouden.
De participanten bestonden uit vertegenwoordigers van overheidsinstanties, milieu-ngo’s, AdeKUS, inheemsen en Marrons, jacht- en visserijorganisaties alsook commerciële industrieën. Niet alle meningen kwamen overeen, maar de meesten vonden dat de overheid het beslissingsrecht moet behouden. Een participant kon zich niet terugvinden in de stelling, omdat die van mening was dat er geen aparte autoriteit kan zijn met beslissingsbevoegdheid over alle waterbronnen.
En dat er een autoriteit komt die toch onder een ministerie zal moeten vallen. Huisden zei daarop dat in het overheidsgebeuren, de politiek vaak nauw betrokken is. “Er kan verstrengeling van belangen optreden. Om dit te voorkomen, is het beter om een onafhankelijke autoriteit te hebben met deskundigen die bewezen hebben dat ze hart hebben voor de natuur. De natuur op de eerste plaats zetten en niet bezig zijn met eigen belangen”, aldus Huisden. Een ander vertegenwoordiger zei dat samenwerking hierbij van groot belang is. Er moet dus geen sprake zijn van een autoriteit.
De belangrijke discussiepunten van de workshop waren het grote probleem van habitatverlies op land en in de zee, evenals praktijken die dieren in het wild kunnen bedreigen. De eendaagse workshop had tot doel te bespreken hoe deze praktijken kunnen worden veranderd om het lijden van wilde dieren te verminderen.
door Kimberley Fräser