Digitaal tijdperk kent ook donkere kant

Terwijl veel bedrijven digitaliseren en veel mensen digitale transformaties toejuichen, kent het digitale tijdperk waar we nu in leven, ook een donkere kant. Technologische innovatie blijkt niet alleen voordelen te hebben voor bedrijven, maar ook het leven van de mens is hierdoor gemakkelijker geworden. Toch zit er een donkere kant aan het digitale tijdperk. De Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) heeft hedenochtend in het kader van haar 50-jarig bestaan, een eendaagse worskhop verzorgd waarbij inleider Danny Abdoelhak aanhaalde, dat de donkere zijde van het digitale tijdperk te maken heeft met de gevaren die met technologische ontwikkelingen gepaard gaan.
Het gaat volgens Abdoelhak vaak mis. Bedrijfsspionage, cybercrime en cyberwar, moet ook als een gevaar gezien worden. Volgens hem gebeurt dit op grote schaal, waarbij bepaalde landen systemen van andere landen totaal beschadigen. Door digitale transformaties kan er ook meer identiteitsfraude plaatsvinden en kunnen er nieuwe vormen van oplichting voorkomen.
Dit zijn niet de enige gevaren die het digitale tijdperk met zich meebrengt. Schending van de privacy en inbreuk op de bescherming van persoonsgegevens, kunnen niet sneller volgens Abdoelkan. Ook het bewust verspreiden van fake news is hierdoor gemakkelijker geworden. Abdoelkan zegt daarom dat mensen zich bewust moeten zijn van wat ze schrijven en delen op sociale media, vooral politici. “Dat wat ze posten, kan heel veel gevolgen hebben, omdat ze (politici) mensen beïnvloeden.”
Een punt wat de inleider van groot belang vindt, zijn de medische en psychische problemen waar jongeren aan lijden doordat zij constant achter ‘een blauw scherm’ zitten. “Continu turen op een blauw scherm brengt slaapstoornissen, concentratie- en geheugenproblematiek op lagere leeftijd met zich mee.’’ Hij raadde ouders met kinderen of zij die van plan zijn met kinderen te beginnen, aan om het bovenstaande goed in acht te nemen, gezien het een weerslag kan hebben op de gezondheid van kinderen.
De workshop met als thema Leiderschap bij digitale transformatieprocessen, is de opo jari activiteit van Sivis. Met deze workshop wil de stichting aan de deelnemers, ambtenaren van de diverse ministeries, werknemers van nutsbedrijven en van multinationals, de allernieuwste digitale ontwikkelingen en de technologische vernieuwingen onder het oog brengen. Sivis wil hiermee ook laten zien hoe leider hierop kunnen inspelen. Morgen wordt de workshop gehouden op het Sivis-complex.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles