SYR beste 3×3 Team in Ambassador’s Cup

Team SYR bestaande uit Darryl Tolud, Dancell Leter, Safiero Fraser en Xavier Elburg is zaterdag winnaar geworden van de 3×3 Ambassador’s Cup, die door de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) in samenwerking met het Surinaams Olympisch Comité (SOC) en de Chinese ambassade werd georganiseerd. In de finale werd Eda-tie (Cheraldo Beverdijk, Gylan Watamaleo, Jahmal Henar en Xaviro van Ams) met 22-9 verslagen.

De Chinese ambassade stelde onder andere een prijzenpot van SRD 7,500,- beschikbaar. De winnaar van het toernooi mag zich het beste 3×3 team van Suriname noemen.

Bij 3×3 basketbal komen 3 spelers per team tegen elkaar uit op een halve basketbalveld. Het team dat binnen 10 minuten de meeste punten scoort of als eerste 21 punten behaalt, mag zich winnaar noemen. Er zijn ook iets andere basketbalregels van toepassing. Zo telt een succesvolle doelpoging binnen de 3-puntslijn als 1 punt en daarbuiten 2 punten.

Aan dit 3×3 basketspektakel hebben 12 heren teams met in totaal 46 spelers deelgenomen. De teams werden verdeeld over 2 poules van 6 teams elk, waarbij 33 wedstrijden zijn afgewerkt. De nummers 1 en 2 van iedere poule kwamen kruiselings in de semi-finale tegen elkaar uit, gevolgd door een finale.

Er waren 3×3 wedstrijden van hoogstaand kwaliteit en het publiek werd getrakteerd op meerdere “And1 moves” en “slamdunks” tijdens de wedstrijden.

In poule A domineerde team SYR met een 100% score uit 5 wedstrijden. Het werd een zenuwslopende strijd tussen R&B en Ske Ske Gang voor de tweede plaats. R&B moest haar laatste wedstrijden winnen om door te kunnen stromen en het lukte dit team ook om met de nodige 4 punten verder te gaan.

Edatie was in poule B “the team to beat”. De spelers maakten geen brokken en wisten ook alle wedstrijden te winnen. The Champs gingen relatief comfortabel naar de semi’s; zij verloren slechts van Edatie en hun 4 punten waren voldoende voor de volgende ronde.

De eerste semi-finale ging tussen SYR en The Champs en in de tweede semi-finale namen Edatie en R&B het tegen elkaar op.

SYR domineerde de wedstrijd en nam al vroeg een voorsprong. De verdediging werd naar het einde toe opgevoerd en de tegenstander kreeg geen scoringskansen.

The Champs kwamen pas laat op dreef, maar verloren uiteindelijk met 18-10.

Aan de andere kant was het een heftige strijd tussen Edatie en R&B die tot de laatste seconde van de wedstrijd het publiek in spanning hielden. Edatie nam een kleine voorsprong bij de start, maar R&B liet niet los. Met nog enkele seconden te gaan beging een speler van R&B en overtreding, die Edatie bij een voordeelscore van 20-18 twee vrije worpen opleverde. Edatie miste de eerste vrije worp, maar was bij de tweede poging success en wist zodoende de finale te bereiken.

In de eindstrijd was SYR de tegenstander. Het leek een “Natio” aangelegenheid daar spelers van beide teams ook voor de nationale herenselectie uitkomen. SYR stond vanaf de start positioneel zeer goed en de spelers konden hun tegenstander onder een enorme druk plaatsen. Het sterk spel van SYR verraste Edatie volkomen en de laatstgenoemde moest uiteindelijk met 9-22 het hoofd buigen. Met dit resultaat kwam SYR in aanmerking voor de hoofdprijs van SRD 5.000. Edatie ontving als semi-kampioen SRD 2,500. Conrad Issa die namens het SBA-bestuur de prijs uitreikte, gaf aan dat de SBA het 3×3 gebeuren verder zal stimuleren en dat ook in de andere (leeftijds)groepen dergelijke toernooien georganiseerd zullen worden.

More
articles