Bigi Broki Waka kent na jaren andere winnaars

De 16e editie van de Bigi Broki Waka over de Wijdenboschbrug heeft na jaren andere winnaars opgeleverd op de 10 kilometer. Waren het steeds de buitenlandse deelnemers die de afgelopen edities met de eer streken, gisteren waren het de Surinamers Ronaldinho Pinas en Ilsida Toemere die als eersten over de finish gingen.

De 18-jarige Ronaldinho, lid van de atletiekvereniging Marwina, won de race voor het eerst. Hij beoefent de atletieksport reeds drie jaar en had een heel korte voorbereiding. “Ik ben pas een week in training met de Cubaanse coach Lazaro Calderon. Het was heel zwaar vooral het klimmen van de brug.” Pinas had  concurrentie van meervoudige winnaar Lionel d‘Andrade, maar wist de Guyanees uiteindelijk achter zich te laten. “Ik had het niet verwacht, het is een grote eer om de Bigi Broki Waka te winnen,” aldus Pinas.

Toemere schreef de loop na 6 jaar weer op haar naam.

“I am back on track” was haar eerste reactie. “Het is na twee jaar dat ik weer deel neem aan de Bigi Broki Waka”, aldus Toemere die uitlegt dat ze voor een jaar in Rusland was voor haar studie Master of Sport Administration, welke zij met succes heeft doorlopen. Daarna volgde een zes weken durende cursus in Parijs.

Toemere is op 27 november vorig jaar gestart met de voorbereiding voor deelname aan de Bigi Broki Waka. Ze zegt niet echt concurrentie te hebben ervaren

Glimlachend geeft ze toe dat zij gelet op de tijd een maatje te groot is ge-weest voor de andere deelneemsters. Toemere’s tijd was 45:03 seconden, terwijl tweedeplaatsbezetter Sefania Wielzen 51:32 seconden klokte, gevolgd door Irene Tijndal met een tijd van 53:00 seconden.

door Ivan Summerville

 

More
articles