January 3, 2019


SBO ervaart 2018 als slecht jaar


January 3, 2019

De Surinaamse Bushouders Organisatie (SBO) vindt niet dat 2018 een succesvol jaar geweest is. SBO-voorzitter Suraj Sahadew-Lall, zegt aan De West, dat de diverse problemen die in de bussector speelden, ervoor hebben gezorgd dat de bushouders 2018 als een slecht jaar hebben ervaren. Sahadew-Lall wijst vooral op de ontwikkelingen die ervoor gezorgd hebben dat de bushouders steeds moesten inleveren, zonder daarvoor gecompenseerd te worden. De verhoging van de assurantiepremie van de bussen, de steeds stijgende prijzen van benzine en nu ook de wegenbelasting, hebben de bushouders in 2018 alleen maar in een diep dal gebracht. Ook de nieuwe regeling waarbij er geen bussen ouder dan acht jaar geïmporteerd mogen worden, maken het volgens de SBO-voorzitter moeilijk voor bushouders die aan een nieuwe bus toe zijn, om er een aan te schaffen. Hij zegt dat bushouders minimaal US-dollar 30.000 op tafel moeten kunnen leggen wanneer zij hun bus willen vervangen. De SBO is van plan om in 2019 de zaken anders aan te pakken. “In 2018 hebben we de zaken in rustig vaarwater laten gaan, maar dat zal nu anders zijn”, benadrukt Sahadew-Lall. De SBO zal pleiten voor een verbetering van de sector, waaronder een verandering van de bustarieven. “De tarieven waarmee er tegenwoordig wordt gereden, zijn al meer dan anderhalf jaar niet aangepast, terwijl de kosten van de bushouders steeds toenemen.” De busorganisatie wil werken naar een marktconform tarief, waarbij de overheid nagaat hoeveel zij kan subsidiëren en hoeveel zij de gemeenschap gaat laten betalen per stadsrit. Als zaken niet binnen korte tijd een andere wending krijgen, vreest Sahadew-Lall dat tal van bushouders failliet zullen gaan. Zijn mening over de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO), steekt hij niet onder stoelen of banken. Hij blijft erbij dat de negatieve ontwikkelingen in de bussector, te wijten zijn aan de PLO. In 2019 wil de SBO ervoor zorgen dat het proces van deze negatieve ontwikkelingen een andere wending krijgt. Ook hoopt zij de volle ondersteuning van de bushouders te krijgen en de definitieve gesprekspartner van de overheid te worden, om zodoende zaken beter te realiseren voor de bushouders. In 2019 moet er volgens Sahadew-Lall sprake zijn van een verbetering in de gehele sector. -door Richelle Mac-Nack-