Gewapende strijd tussen goudzoekersbendes

Veiligheidstroepen in Frans-Guyana hebben naar de redactie verneemt, dezer dagen ene Pico opgepakt die ervan verdacht wordt binnen het Franse departement betrokken te zijn bij een bende die gewapende strijd leverde tegen een aantal goudzoekers die ook over wapens beschikken. Inmiddels heeft een kleine groep goudzoekers in Frans-Guyana de hulp ingeroepen van een uit acht man bestaande bende huurmoordenaars die opereert onder de naam ‘Stermainh’. Een benaming die afkomstig is van de zogeheten ‘special forces’ (commando’s). Deze groep is uit Brazilië in Frans-Guyana neergestreken om goudzoekers die behoren tot een andere bende, de Facshau, op te ruimen. Dat Stermainh zijn opdrachten goed uitvoert, is al tot uiting gekomen in de dood van zeker drie Braziliaanse garimpeiros.
Stermainh zou voor grote onrust en angst hebben gezorgd op de Franse oever waar er veel illegale activiteiten van Braziliaanse en Surinaamse goudzoekers plaatsvinden.
Het is niet uitgesloten dat bij de ontstane gevechten in de goudvelden, ook Marrons betrokken zijn. Naar verluidt beroven de mannen van Stermainh ook de kleine gouddelvers die aanwezig zijn in Frans- Guyana. Een andere gewapende bende die bekend stond onder de naam Feijao, zou al zijn uitgeschakeld door de leden van Stermainh, die vermoedelijk ex-militairen zijn die het vechten in het oerwoud goed beheersen.

More
articles