Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt in het gisteren op hun website gepubliceerde rapport Article IV Consultation, dat onze economie voor grote uitdagingen staat. Dit ondanks dat ons land is hersteld van de diepe recessie van 2015-2016, de inflatie terug is gebracht en de verwachting is dat de economie zich verder zal stabiliseren. Ook is onze staatsschuld volgens het rapport aanzienlijk gestegen, het begrotingstekort groot en zijn er zwakke punten in de fiscale, monetaire en banksector. Het rapport stelt dat ons land nog altijd sterk afhankelijk is van de minerale sector.
Het langzame tempo van de hervormingen en een recente toename van de overheidsuitgaven, hebben de potentie om de fiscale situatie in 2019-2020 te verslechteren. Het financieel beheer van de publieke sector heeft hiaten, het monetaire kader mist standaardinstrumenten en het banksysteem blijft kwetsbaar.
Om de zwakke punten in de fiscale, monetaire en banksector aan te pakken, stelt het IMF voor het begrotingstekort aanzienlijk te verminderen door de belasting over de toegevoegde waarde (btw) in te voeren, elektriciteitssubsidies in te perken en het beheer van de overheidsfinanciën te verbeteren. Er is snelle actie nodig om de begrotingspositie op een duurzaam pad te brengen, het monetaire kader te moderniseren, het banksysteem te versterken en de basis te leggen voor een sterke, duurzame groei.
Het reële bbp groeide met 1,7 procent in 2017, na twee opeenvolgende jaren van inkrimping. De groei werd volgens het rapport geleid door de goudproductie, die steeg met meer dan 40 procent in 2017. Nieuwe ontdekkingen hebben de verwachte goudproductie verder verhoogd voor de komende 3 jaar. De geraffineerde aardolieproductie is in 2017 met 28 procent gestegen als gevolg van upgrades van raffinaderijen. De algemene maandelijkse economische activiteit index (MEAI) groeide met 3,7 procent in een periode van 12 maanden tot maart 2018, gedreven door een uitbreiding van mijnbouw, productie, bouw, landbouw en bosbouw. De netto internationale investering van Suriname positie (IIP) is aanzienlijk verslechterd. Het bereikte -98,7 procent van het bbp in 2017 van 4 procent van het bbp in 2011. De grootste daling was in 2016, grotendeels gedreven door externe leningen en een sterke reële wisselkoers afschrijvingen.
Het IMF stelt dat de wisselkoers flexibel moet werken als een schokdemper en om regelgevings- en toezichtinstrumenten te gebruiken om ervoor te zorgen dat banken aan de minimale kapitaalvereisten voldoen. Upgrade de contingentieplanning en bankresolutiekaders; voer hervormingen aan de aanbodzijde door om de productiviteit te verbeteren en de economie te diversifiëren door niet-minerale motoren van groei te promoten, aldus het IMF.
De artikel IV-raadpleging van dit jaar heeft zich specifiek gericht op beleid om de houdbaarheid van de begroting te waarborgen, het monetaire kader te versterken, de veerkracht van het bankwezen te verbeteren en de potentiële groei te stimuleren via structurele hervormingen.