Dorp Lantiwey kan een toeristisch product worden

Het Aukaanse dorp Lantiwey kan een toeristisch product worden. Dit kwam gisteren naar voren bij de afstudeerpresentatie van Priscilla Dawsa, meer bekend als Pukusjani Dawsa. Zij haalde aan dat het gebied waarin het dorp ligt, aantrekkelijk is voor toeristen. Met een boot zouden mensen naar het gebied kunnen varen vanuit Paramaribo waarbij zij informatie krijgen over de geschiedenis van de diverse plantages waar zij langsvaren.
Dawsa studeerde gisteren af van de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS). Ze verdedigde haar thesis ‘Meke te enke déde (geboorte tot de dood)’. Zij heeft onderzoek gedaan naar de overgangsrituelen van de Aukaners in Lantiwey aan de Cotticarivier. Hiermee verkreeg zij de titel Bachelor of Science. Middels haar onderzoek wilde ze graag de traditionele cultuur van het dorp Lantiwey vastleggen en samen met de bewoners van het dorp wilde ze een toeristisch product ontwikkelen, dat zij zelf ook kunnen gebruiken.
Dawsa wees erop dat ook nakomelingen van Lantiwey invloed hebben gehad binnen deze sector. Ze haalde aan dat Louise Wondel de culturele dansgroep Viamba heeft opgericht. Viamba toont verschillende Marron dansstijlen aan haar publiek bij optredens. Verder haalde ze aan dat ook Tolin Alexander, die ook afkomstig is van Lantiwey, in de theaterbranche bezig om is toneelopvoeringen te doen, waarin aspecten van Lanitwey ook worden verwerkt.
Alvorens het dorp tot een toeristisch product te maken, zijn er enkele zaken die volgens Dawsa aangepakt moeten worden. Ze haalde aan dat er een stichting voor kennis en cultuur van het dorp moet komen.
Ook beveelt ze aan dat er een vakantiehuis in het dorp wordt gebouwd. Ze stelde ook voor dat de vakmannen van het dorp zich daarmee bezig op de traditionele bouwstijlen aan te houden. Hierdoor zal volgens haar veniculair erfgoed gestimuleerd worden.
Ook de touroperatie moet volgens haar worden aangepakt. Ze haalt in haar aanbevelingen aan dat dit community based plaats moet vinden, zodat de bewoners zelf touroperator of gidsen kunnen zijn. Ook dienen er diverse trainingen aan hen verzorgd te worden, zodat deze mensen het werk goed kunnen doen.

door Richelle Mac-Nack

More
articles