Vissersorganisaties willen lege netten voorkomen

De Surinaamse Seafood Associatie (SSA) en de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) hebben vanmorgen een persconferentie gehouden in Theater Unique, waarin zij duidelijkheid verschaften over de zes hektrawlers uit China die voor de Surinaamse kust zijn waargenomen. De SSA heeft bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken een uittreksel gehaald, waarin staat dat het hier een samenwerking betreft tussen Surinamers en Chinezen. Echter zijn deze namen niet bekend bij de vissersorganisaties. Deze vissersorganisaties trekken zo vroegtijdig mogelijk aan de bel om te voorkomen dat onze eigen vissers straks geconfronteerd worden met lege netten. Dit is nu het geval in Senegal, waar soortgelijke hektrawlers opereren.
Udo Karg van de SSA zegt dat de Visserijsector momenteel op plek nummer drie als deviezenverdiener in Suriname staat. Willen we dat behouden, dan zal de overheid zich aan de afspraken moeten houden, wat betekent de wetgeving. Er is een Visserij-wet en dit type vissersboten komt hierin niet voor. Thans is de visserij niet bekend met deze manier van vissen in Suriname. De Chinezen opereren met deze trawlers in andere landen los van het Caribische gebied.

Karg kan zich niet indenken, dat de Surinaamse regering wel toestemming heeft gegeven. Al de vis die in Surinaamse wateren wordt gevangen moet hier verwerkt worden om vervolgens geëxporteerd te worden. Bij de trawlers is er geen overzicht of controle hiertoe. “We weten niet wat ze vangen, hoeveel ze vangen en hoeveel ze wegsturen met de moederboot. De statistieken zullen ook niet binnenkomen”, aldus Karg.
De deviezeninkomsten van deze sector liggen per jaar rond de USD 40 miljoen, er zijn 5000 directe arbeidsplaatsen en 80.000 indirecte arbeidsplaatsen in de vissector. De capaciteit van visvangst in Suriname was in 2017 ruim 33 miljoen kg die geëxporteerd werd. Als de trawlers starten met hun werkzaamheden, zal dit allemaal in gevaar komen. Volgens Karg klopt de informatie van deze fabrieksschepen niet, gezien er zelfs geen GPS aan board is. Alle vissersboten zijn nu voorzien van een GPS. De vissersorganisaties vermoeden dat de fabrieksschepen al voorbereid zijn om te werken. Met de vissers is afgesproken, de activiteiten van deze trawlers te volgen. Deze trawlers opereren naast elkaar en zullen zorgen voor overbevissing. Er is nu al een tekort aan botervis. Naast dit probleem kampt de lokale sector ook met illegale visvangst van onze buren, omdat zij ook geen vis meer hebben in hun gebieden.
De vissersorganisaties hebben het vertrouwen in de minister van LVV en wachten geduldig af op de informatie die hen beloofd is inzake deze trawlers en dat alles volgens wet -en regelgeving zal geschieden. Zij vermoeden dat de minister onder druk zal worden gezet, vandaar de sector ondersteuning zal blijven geven aan deze zaak. Indien de trawlers in Suriname blijven, zal de sector hardere maatregelen treffen.

-door Kimberley Fräser-

More
articles