Start gemberproject te Lebidoti

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en de ondernemer Wilgo Baabo zijn van plan samen uitvoering te geven aan een gemberproject in de buurt van het dorp Lebidoti, aan de oostelijke oever van het Brokopondo stuwmeer. Baabo zal een areaal van 1 hectare ontbossen en inrichten volgens de instructies van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DOAB). Een delegatie van het ministerie heeft zich de afgelopen dagen georiënteerd in het dorp.

De delegatie werd geleid door RO-minister Edgar Dikan. Ook DOAB-directeur Leroy Jack, maakte samen met deskundigen van het directoraat, deel uit van de delegatie. Het team van DOAB heeft metingen verricht en grondmonsters genomen op het areaal waar de ondernemer van plan is gember te telen. De grondmonsters zullen in Paramaribo in een  laboratorium onderzocht worden. De verzamelde data zullen nodig zijn bij beslissingen over het plan van aanpak en methoden om zowel de kwaliteit als kwantiteit van de oogst omhoog te trekken.

De directeur en de minister hebben aan het traditioneel gezag uitleg gegeven over de voorgenomen plannen. De bewindsman heeft de dorpsleiding ook ingelicht over zijn beleid om de gemeenschappen in het binnenland te stimuleren om hun verdiencapaciteit te vergroten, zelfvoorzienend te zijn en zichzelf maatschappelijk naar een hoger niveau te tillen. Als zijn visie wordt gevolgd, zal het binnenland steeds minder bij de overheid in Paramaribo aan hoeven te kloppen voor de financiering van relatief kleine projecten. De landbouw biedt enorme potenties en is onuitputtelijk zolang er vruchtbaar land is. Jack hoopt dat bij succes van dit project, nog meer plaatselijke ondernemers zullen inzien dat er meer verdiend kan worden met relatief kleine investeringen dan in de goud-, en bosbouwsector. Behalve het assisteren en begeleiden van boeren, helpt DOAB ook bij het coördineren van de afzet.

More
articles