Meer dan USD 1 miljoen aan vuurwerk geïmporteerd

Ook dit jaar zijn er ten opzichte van de voorgaande jaren, minder containers met vuurwerk ingevoerd. Otmar Ho-A-Sjoe van de afdeling Preventie van het Korps Brandweer Suriname (KBS) vertelt aan de krant, dat 11 importeurs tot nu toe 22 containers hebben geïmporteerd. De importperiode duurt tot en met eind december. Er worden nog meer containers verwacht. Intussen is de partij die al binnen is in samenwerking met het KBS, vervoerd naar de daarvoor bestemde opslagplaatsen. De totale waarde van het vuurwerk dat door de 11 importeurs is geïmporteerd, bedraagt meer dan US-dollar 1 miljoen, terwijl er vorig jaar 20 containers waren geïmporteerd met een totale waarde van US-dollar 400.000.
In de afgelopen jaren is er sprake van een dalende import van vuurwerk. In 2015 zijn er 80 containers geïmporteerd. Vanaf 2016 was de grootste daling merkbaar, toen werden 26 containers met vuurwerk ingeklaard, terwijl de voorgaande jaren het aantal containers varieerde tussen 50 en 80. De importeurs mogen per 1 december vuurwerk verkopen aan de winkeliers. De afschietperiode begint pas na de kerstdagen. Vuurwerk mag verkocht worden van 27 december tot en met 2 januari 2019.
Net zoals alle voorgaande jaren, zal er ook dit jaar een strenge controle uitgevoerd worden op de verkoop van vuurwerk.
Het afsteken van vuurwerk in Suriname is een traditie, maar de bevolking heeft de afgelopen jaar vanwege de situatie in het land, steeds minder geld uitgegeven aan vuurwerk. Veel verkooppunten hielden daardoor vuurwerk over. Er zijn importeurs die er een traditie van hebben gemaakt om het vuurwerk dat niet verkocht is, onder hun klanten te verdelen. Een van hen is de vuurwerkimporteur Lieuw Kon Fat.

 

door Kimberley Fräser

More
articles