November 21, 2018


Crossfit-koorts waait over naar Suriname ‘Paramaribo Throwdown’ voor de deur


November 21, 2018

De Crossfit-sport maakt wereldwijd een enorme groei door en ook Suriname ontkomt er niet aan hierdoor beïnvloed te worden. In de afgelopen jaren zijn er reeds wedstrijden in deze tak van sport georganiseerd, maar het misschien meest enerverende en meest spectaculaire evenement staat voor de deur. CrossFit Paramaribo organiseert namelijk op zaterdag 24 en zondag 25 november aanstaande het Internationaal CrossFit evenement genaamd ‘Paramaribo Throwdown’. Het wordt een internationaal evenement met deelname van ongeveer 50 CrossFit atleten uit Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Brazilië en Nederland. Op beide dagen zijn de tijdens 08:00 uur tot 15:00 uur. De winnaars worden zondag bekendgemaakt met daaraan gekoppeld de prijsuitreiking. De atleten zullen elkaar in 4 klassen kunnen bekampen, te weten: Rx Male, Rx Female, Scaled Male, Scaled Female. Voor elke klasse zijn er geldprijzen voor de 1e t/m de 3e plaats en wel respectievelijk U$1000, U$750, U$500, in de Rx divisions (Male and Female) en U$250, U$150, U$75 in de Scaled divisions (Male and Female). MARCHA VAN GLAANEN WEIJGEL In verband met de ‘Paramaribo Throwdown’ vertoeft CrossFit Mastersatlete Marcha van Glaanen Weijgel momenteel in Suriname. Vandaag, woensdag 21, en morgen, donderdag 22 november verzorgt zij van 17:00 uur tot 19:00 uur Master Classes bij CrossFit Paramaribo aan de Kasabaholoweg 125/hoek Priscillastraat. Van Glaanen Weijgel is geboren op 15 mei 1968 in Paramaribo. Op 3-jarige leeftijd ging zij naar Nederland mee met haar ouders en twee zussen. Zij is twee keer terug geweest naar Suriname. Eén keer heeft ze ongeveer 10 maanden hier gewoond. Toen was ze ongeveer 8 jaar oud. De tweede keer (1991) was ze op vakantie. Van Glaanen Weijgel begon in 2014 met CrossFit. Na 4 weken deed ze mee aan haar eerste CF Open om te zien waar ze wereldwijd stond en vanuit dat punt wilde ze zo ver als mogelijk komen als atleet, aangezien CrossFit voor alle leeftijden is. Van Glaanen Weijgel is eigenares van twee Crossfit boxen. De wedstrijden in Nederland en Europa trokken haar aan en ze deed er zo’n 9-12 per jaar waardoor haar wedstrijd ervaring groeide en zij haarzelf beter ontwikkelde als CrossFit-atlete. Ieder jaar deed ze mee aan de CF Open en ieder jaar kwam zij een stapje dichterbij de Games, totdat zij zich dit jaar wist te kwalificeren voor de CrossFit Games 2018. De CrossFit Games zijn het hoogste waaraan een CrossFit atleet op wereld niveau kan meedoen. Het is Van Glaanen Weijgel gelukt om de CF Open en de Online Qualifiers positie van nr. 1 te bemachtigen en ze heeft zich goed voorbereid om in augustus in Wisconsin een allerbeste versie van zichzelf neer te zetten. Ze eindigde op de 5e plaats tijdens de CrossFit Games 2018 in de Wo-mens 50-54 jr. klasse. De Masters Division is een klasse op de CrossFit Games voor atleten vanaf 35 jaar. Na deze successen werd het hoogtijd om weer eens naar Suriname te komen en masterclasses te verzorgen. MASTERCLASSES Tijdens de masterclasses zullen de volgende aspecten in het theoretische deel worden toegelicht: training, herstel, voeding, supplementen, wedstrijdvoorbereiding fysiek, mentale wedstrijdvoorbereiding, kleding, schoeisel, materiaal, training van een master atleet versus training van een elite atleet, time management voor masters die werk en familie met training combineren. De trainingen zijn ook interessant voor zij die geen wedstrijden willen gaan doen, maar gewoon hun eigen trainingsperformance willen verbeteren. Uiteraard zal het grootste deel van de Masters Class besteed worden aan praktijk. Van Glaanen Weijgel zal verschillende aspecten van CrossFit benaderen bij het programmeren en uitvoeren van de samengestelde WOD’s. Zij doet zelf ook mee met deze WOD’s; waarbij de onderdelen gymnastics, weightlifting en conditioning zullen worden aangeboden in leuke, motiverende maar ook zeer uitdagende trainingen. Wat is Crossfit? CrossFit is een vrij nieuwe sport en is heel snel aan het groeien. Ook in Suriname is deze sport heel bekend aan het worden gezien het aantal CrossFit Boxen (Gyms) die in de afgelopen jaren zijn geopend. (CrossFit is constantly varied functional movements performed at high intensity. All CrossFit workouts are based on functional movements, and these movements reflect the best aspects of gymnastics, weightlifting, running, rowing and more. https://www.crossfit.com/what-is-crossfit). Voor meer info over de Paramaribo Throwdown kan men de facebook page https://www.facebook.com/paramaribocrossfit/ bezoeken.