Stadsherstel Suriname ontvangst cheques voor renovatie vijfde pand

De Vereniging van Vrienden voor Stadsherstel Suriname (VVSS), heeft in totaal een bedrag van 20.500 euro ontvangen om haar vijfde pand te renoveren. Het gaat hierbij om het pand dat zij ruim twee jaar geleden heeft gehad van familie Van der Kuyp. Het pand staat aan de Prinsessenstraat 47.
De eerste cheque heeft de directeur van VVSS, Kenneth Woei A Tsoi, tijdens de Open Monumentendag afgelopen zondag, in ontvangst mogen nemen uit handen van Paul Morel van Stadsherstel Amsterdam. Voorafgaand aan de overhandiging van de cheque, hield Morel een presentatie in het Waaggebouw over het gebouwd erfgoed in Suriname en Amsterdam, Nederland. De eerste cheque is afkomstig van het Prins Bernard Cultuurfonds. Dit fonds heeft een themafonds opgericht voor de restauratieprojecten van historisch erfgoed in Suriname.
De overhandiging van de tweede cheque heeft gisteren plaatsgevonden in het pand aan de Prinsessenstraat. Het gaat hier om een bedrag van 8.000 euro. Ook ditmaal heeft de voorzitter van VVSS de cheque in ontvangst genomen.
Astrid Currie, bestuurslid van VVSS, zegt dat de vereniging zich vooral inzet voor het behouden van de monumentale gebouwen in Suriname, voornamelijk in de historische binnenstad van Paramaribo. Het pand aan de Prinsessenstraat zal het vijfde pand worden dat de VVSS heeft gerestaureerd. Het bestuurslid wijst er verder op dat het de bedoeling is dat het gebouw wordt gerenoveerd en wanneer die werkzaamheden afgerond zijn, zal het geëxploreerd worden. Een van de panden die de VVSS heeft gerestaureerd en nu ook exploreert, is het gebouw op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Hogestraat. De datum waarop de restauratie van het pand aan de Prinsessenstraat zal aanvangen, is nog niet bekend.
Naast haar inzet voor het behouden en restaureren van monumentale gebouwen in Paramaribo, zet de vereniging zich ook in voor het vergroten van de bewustwording bij het grote publiek voor het historisch erfgoed en de monumentale panden. Currie laat weten dat de VVSS bezig is met een monumenten app. “De app is al gebouwd en moet alleen nog gevuld worden met informatie”, legt Currie uit. Het ligt in de bedoeling dat het publiek door middel van deze app bij monumentale panden in de binnenstad, op de app kan lezen wat het verhaal achter de panden is. Op de app zullen ook vertellingen van Cynthia McLeod te lezen zijn over diverse historische panden.

door Richelle Mac-Nack

More
articles