Een Facebook pagina onder de noemer Stop Kinderarbeid Su, is vandaag gelanceerd door de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja. De pagina is bedoeld om de bewustwording over het probleem van kinderarbeid te vergroten en is gericht op preventie en hulpverlening. De pagina is gelanceerd ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november aanstaande.
Minister Soewarto gaf aan dat kinderarbeid in de wereld meer regel dan uitzondering is. Hij hekelt dit, omdat kinderen volgens hem niet van kinds af werk zouden moeten verrichten. In Suriname komt kinderarbeid ook voor. Zo zijn er jonge kinderen die knippa’s verkopen. “Kinderen moeten van hun jeugd genieten, naar school gaan, maar geen bijdrage leveren om moeder en vader te helpen extra geld te verdienen”, stelt Soewarto. Na de goedkeuring van de wet omtrent dit vraagstuk, is gelijk de Nationale Commissie Uitbanning Kinderarbeid (NCUK) ingesteld, die dit probleem structureel zal aanpakken.
Het ligt in de bedoeling om steeds meer mensen te bereiken om de bewustwording te vergroten. Voorts is het van belang dat Suriname zich houdt aan de afspraken die internationaal zijn overeengekomen betreffende dit vraagstuk.
Soewarto haalde aan dat er destijds door middel van een onderzoek, gegevens zijn verzameld met internationale steun. Het rapport hierover is nog niet uitgebracht, maar de minister beloofde dat dit binnenkort gebeurt. Gezien de totstandkoming van dit rapport zo lang heeft geduurd, is het volgens de minister mogelijk dat bepaalde gegevens achterhaald zullen zijn. Bovendien is er verzuimd om bij de twee belangrijke districten, te weten Brokopondo en Sipaliwini, gegevens te verzamelen die nog actueel zijn en die aan in het rapport toe te voegen. Volgens Gloria Lie kwie Sjoe-Wong Swie San, lid van de NCUK, los je het probleem van kinderarbeid niet op wanneer je de kinderen van de straat weghaalt, maar door te kijken naar de omstandigheden die maken dat zij arbeid verrichten. Ze benadrukte dat dit probleem wereldwijd voorkomt en zei dat een nationale aanpak de eerste stap moet zijn.
De NCUK bestond al, maar is nieuw leven ingeblazen. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Arbeid, Justitie en Politie, Sociale Zaken, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Regionale Ontwikkeling, Natuurlijke Hulpbronnen, Sport en Jeugdzaken, de Arbeidsinspectie, de VSB, Ravaksur, AdeKUS, en het Kabinet van de President. De integrale aanpak tegen kinderarbeid vanuit verschillende ministeries en maatschappelijke organisaties, is bedoeld om als land effectief te strijden tegen kinderarbeid. Tijdens de installatie van de commissie in april 2018, zei de minister dat ongeveer 3 procent van de kinderen in ons land arbeid verricht in plaats van in de schoolbanken te zitten. De taken van de commissie zijn onder andere: het samenstellen van een nationaal actieplan voor de uitbanning van kinderarbeid, het initiëren van specifieke ontwikkelingsprogramma’s voor kinderen van inheemse en in stamverband levende volkeren; het plegen van onderzoek naar de sociaal-economische situatie van kinderen die arbeid verrichten en het adviseren van de minister van Arbied over de sociaal-economische re-integratie van kinderen betrokken in het arbeidsproces. De samenleving bewuster maken via Facebook, maakt deel uit van deze taken.
-door Kimberley Fräser-