Rosebel gaat zich na werkhervatting richten op aansprakelijkheid

De directie van Rosebel/ Iamgold treft momenteel de nodige logistieke maatregelen om de operaties te hervatten. Nadat de totale schade als gevolg van de werkneerlegging door de Rosebel Goldmine Werknemers Organisatie (RGWO) is vastgesteld, zal de bedrijfsleiding zich richten op het aansprakelijkheidsvraagstuk.
Directie en vakbond zijn voor vanavond 19:00 uur opnieuw door de Bemiddelings-raad voor Geheel Suriname (BR) uitgenodigd. De partijen zijn door de kortgedingrechter naar dit orgaan verwezen, nadat de leiding van de multinational naar de groene tafel was gestapt vanwege de staking die momenteel gevoerd wordt door de vakbond.
Tussen directie en vakbond is er namelijk een conflict ontstaan over de wijze waarop er invulling zou moeten worden gegeven aan artikel 31 van de ondertekende cao van 14 september 2018. Tussen partijen is overeengekomen dat alvorens tot een werkneerlegging over te gaan, de RGWO de arbeidsgeschillen eerst aan de bemiddelingsraad dient voor te leggen, hetgeen de RGWO volgens de Rosebel-directie bewust heeft nagelaten.
De directie zegt dat mede onder druk van het door haar tegen de RGWO ingestelde kort geding, onder andere strekkende tot de veroordeling van de RGWO om haar leden, zijnde werknemers van Rosebel, de opdracht te geven c.q. te instrueren het werk met onmiddellijke ingang te hervatten, de RGWO zich heeft gehaast om nog voor de aanvang van het rechtsproces, de door haar op 13 november overgenomen staking op te heffen en het werk te hervatten.
De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname heeft op woensdag 14 november ambtshalve zowel Rosebel als de RGWO uitgenodigd voor dezelfde dag om 20:00 uur om de bemiddelingsraad te informeren over de ontwikkelingen binnen Rosebel vanwege de werkneerlegging. Rosebel heeft aan de raad bevestigd te zullen ingaan op de uitnodiging en heeft tevens bericht over het ingestelde kort geding.
Zowel Rosebel als de RGWO heeft woensdagavond de raad geïnformeerd over de stand van zaken. De vakbond heeft daarbij vervolgens aangegeven dat zij onmiddellijk de staking van de RGWO opheft en dat de werkzaamheden zullen worden hervat.
Nu de staking is opgeheven is het rechtsproces aangehouden door Rosebel, zodat de bemiddelingsraad de ruimte heeft om zich te buigen over het arbeidsgeschil, waarvan volgens de RGWO sprake is. Er heeft dus geen inhoudelijke behandeling van de rechtszaak plaatsgevonden, noch minder is er een uitspraak geweest als zou Rosebel verwezen zijn naar de bemiddelingsraad, doch de zaak is door Rosebel aangehouden, aangezien de staking is opgeheven en wel nog voor de behandeling van de rechtszaak.
Rosebel spreekt, gegeven deze nieuwe ontwikkelingen, de hoop uit dat de rust binnen het bedrijf daadwerkelijk gewaarborgd is en dat in het belang van alle partijen, dus ook de werknemers, er voortvarend gewerkt zal worden aan het versterken van het bedrijf en het zoveel als mogelijk behalen van de door het bedrijf gestelde doelen.

More
articles