Staking bij Rosebel heeft invloed op inkomsten staat

“Wij verliezen als land inkomsten door de staking van de werknemers van Rosebel”, zegt Carl Breeveld, DOE-parlementariër, tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, tegenover De West. Hij noemt de situatie bij de multinational zorgelijk. Breeveld geeft aan dat de inkomsten van ons land vooral afkomstig zijn Rosebel Gold Mines, Newmont en Staatsolie. Dat de bedrijfsvoering bij de twee goudbedrijven stil ligt, baart hem zorgen, vooral omdat Suriname al krap zit en ook nog een enorm gat in de begroting moet dichten. In 24 uur tijd zou Rosebel Gold Mines ongeveer 36 kilo goud hebben geproduceerd wat gelijk staat aan US-dollar 1,2 miljoen.

De werknemers verenigd in de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO), hebben sinds afgelopen maandag het werk neergelegd.

Voorheen kon de directie bij stakingen met behulp van de contractors, het bedrijf nog voor een deel draaiende houden, maar de contractors staken dit keer ook. Zij hebben een beroep gedaan op de bond om hen te leiden. De werknemers zijn in actie uit onvrede over de afspraken die gemaakt zijn met de directie, maar die niet dienovereenkomstig worden uitgevoerd. Het gaat om de toekenning van verlofdagen op basis van 8 normale uren. De werknemers werken 12 uren, de andere vier uren moeten worden aangerekend als overuren. Maar de directie rekent ze aan als normale werkuren. Ook bij de uitbetaling van toelagen houdt de directie zich niet aan de overeengekomen afspraken volgens de bond. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, heeft geprobeerd om de directie en de bond om de tafel te krijgen. Het lukte hem de bond zover te krijgen, maar de directie heeft geweigerd.

Breeveld vindt het jammer dat de poging van de NH-minister niet is gelukt. Hij vindt het ongepast dat de directie van Rosebel Gold Mines weigert om met de bond te praten. Volgens hem moet de multinational rekening houden met de ILO-conventies die Suriname geratificeerd heeft. Hij hoopt dat de multinational haar houding tegenover de bond wijzigt. De parlementariër merkt op dat de bonden bij beide multinationals, Rosebel Gold Mines en Newmont, een les hebben geleerd uit hetgeen wat zich heeft afgespeeld bij Alcoa. Daarom begrijpt hij de vakbonden ook wanneer zij heel serieus en strak kijken naar de belangen van de werkers. De Newmont Werknemers Organisatie (NWO) heeft afgelopen vrijdag een collectieve arbeidsovereenkomst aangeboden aan de directie om meer arbeidszekerheid te kunnen garanderen aan hun leden. Volgens de werknemersorganisatie bestaat er onder de huidige situatie waarin zij werken geen arbeidszekerheid.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles