Grote uitdagingen voor bankwezen in komende tijd

Het bankwezen staat de komende jaren een aantal grote uitdagingen te wachten, die onder andere te maken hebben met de regelgeving van de Centrale Bank. Zo zullen een heleboel banken hun solvabiliteit moeten verbeteren en daarnaast ook hun compliance regels moeten aanscherpen,  anders zullen we in nog grotere moeilijkheden komen. Dit is de mening van Jim Bousaid, gewezen algemeen directeur van de Hakrinbank,

Bousaid was het afgelopen weekend in Nickerie om afscheid te nemen van het personeel van het bankfiliaal waar hij 34 jaar zijn krachten aan heeft gegeven, waarvan 15 jaar als algemeen directeur.

Bousaid net met pensioen, zegt in gesprek met de krant dat wat ook speelt, de nieuwe accounting regels zijn die gelden binnen het bankwezen. Hij noemt als voorbeeld de DSB Bank die heeft aangekondigd binnenkort weer aandelen op de markt te zullen gooien met als doelstelling om de solvabiliteit op te bouwen. “Die solvabiliteit is uitgehold door geleden verliezen, maar ook andere banken gaan de komende tijd hun solvabiliteit moeten opbouwen”, zegt hij. Bousaid merkt op dat mede door de koersontwikkeling en de daarmee gepaard gaande stijging van de valutakoers, de solvabiliteitspositie van de banken verzwakt is. “Ze moeten dus werken aan de versterking van hun financieringsstructuur.”

Volgens regeringsfunctionarissen is de economie van het land nu stabiel. Bousaid weerspreekt dit niet, plaatst er wel een kanttekening bij: “Er is een zekere stabiliteit, maar die stabiliteit is fragiel. Wat wij nodig hebben, is een stabiele stabiliteit en daarvoor is een noodzakelijke voorwaarde dat de overheidsfinanciën onder controle komen, die zijn absoluut niet onder controle.”

Er zijn volgens hem nog steeds hele grote financiële gaten en er worden nog steeds forse subsidies gegeven. Het wordt een hele grote uitdaging om die op een monetair neutrale manier te financieren. Bousaid waarschuwt dat er een risico dreigt van instabiliteit als dat niet wordt aangepakt. “En we gaan nu richting verkiezingen, dus ik ben bang dat ook in 2019 en 2020 er weinig structureels gaat gebeuren in de ombuigingen die noodzakelijk zijn op het gebied van de overheidsfinanciën en dat is best wel gevaarlijk”, benadrukt Bousaid.

More
articles