Meditatie sleutel om mind tot rust te brengen

Meditatie is de sleutel om de mind tot rust te brengen. Dit hebben de belangstellenden gisteren meegekregen van de internationale facillitator Sobha Bagrecha van Art of Living in de Ballroom van Lalla Rookh. Zij verzorgde de workshop: ‘Mind & Meditation’. Zij gaf aan dat wij in het dagelijks leven onze mind continu gebruiken en er nooit bij stilstaan dat onze mind ook rust nodig heeft. Een goed uitgeruste mind zorgt volgens haar voor meer focus met als gevolg dat besluiten ook goed doordacht genomen kunnen worden. “De mind heeft net als onze lichaam dat wij elke dag baden om schoon te houden, ook een schoonmaakbeurt nodig.” Zij benadrukte dat wij ons huis en erf op tijd schoonmaken, maar vergeten om ons innerlijk schoon te maken.

Bagrecha gaf aan dat de elke dag twee keer 20 minuten in de ochtend in de avond voldoende is om de mind tot rust te brengen. Volgens haar geven wij heel veel geld uit aan voeding en kost het ons ook tijd om die te bereiden en om te kunnen genieten van een maaltijd. Meditatie vergt volgens haar alleen maar wat tijd voor jezelf. “Willen wij ons zwaar verdiende geld niet stoppen in dure gezondheidszorg als wij ouder worden, dan moeten wij mediteren”, benadrukte zij. Meditatie zorgt volgens haar ervoor dat ook in slechte tijden er een glimlach op het gezicht is.

Bagrecha vertelde dat de geavanceerde technologie die tegenwoordig gebruikt, er ook voor zorgt dat de mind niet genoeg rust krijgt. Technologie is volgens haar ontworpen om de mens van gemak te voorzien, maar zij merkte zij op dat technologie de overhand aan het nemen is. Technologie is op zich niet slecht, maar die moet met mate gebruikt worden. Zij haalde als voorbeeld aan dat mensen voordat ze naar bed gaan, nog steeds bezig zijn op sociale media. Dit zorgt volgens haar ervoor dat de mind niet tot rust komt, maar juist wordt gevoed met informatie, waardoor deze de hele nacht doorwerkt. “Ons lichaam rust dan wel uit, maar de mind niet”, zei Bagrecha. Te veel bezig zijn met het verleden en de toekomst, is volgens haar ook niet goed, daardoor is onze mind continu in het verleden en de toekomst in plaats van in het heden. Volgens haar heeft elk mens wel gedachten uit het verleden. Bagrecha vergeleek deze gedachten met lijken die op de rug worden gesjouwd en voor ongemak zorgt. Meditatie leert al deze gedachten een plaats te geven.

Na een inleiding over de mind en meditatie, heeft het goed opgekomen publiek zittend een aantal yoga oefeningen uitgevoerd, gevolgd door een meditatie. Hierna werd het publiek in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Een student vroeg wanneer iemand weet als hij goed mediteert. Bagrecha antwoordde dat het lichaam zelf een sein zal geven. Zij onderbouwde haar antwoord met een voorbeeld dat liefde niet te beschrijven is, maar dat je wel weet wanneer je verliefd bent. “Net zo is het bij meditatie. Het gaat om het houden van jezelf.”

Vandaag verzorgt Bagrecha ook een ‘Mudra Workshop’ en de cursus ‘Succes without Stress’, voor topfunctionarissen, professionals en stafleden. Mudra’s zijn simpele technieken om onder andere de mind te kalmeren en nieuwe energie op te doen om zodoende om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. Van 15-18 november zal zij ook het Art of Silence programma verzorgen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Facebook pagina van Art of Living. De workshops en cursussen van Bagrecha zijn gratis.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles